Atina'da 25 bin kişi Merkel'i protesto etti

Atina'da 25 bin kişi Merkel'i protesto etti

Yunanistan’ın başkenti Atina’da 25 bine yakın kişi Alman Başbakan Angela Merkel’in, Yunan hükümetine destek ziyaretini protesto etti.

Sendikalar, radikal sol muhalefet partisi Syriza ve sað-milliyetçi oluşumların çaðırısı üzerine kent merkezinde onbinler sokaklara inerken, 6 bini aşkın polis harekete geçirildi.

Syntagma meydanında toplanan kitle arasında Komünist cephe Pame’ın kortejlerinde 10 bin dolayında kişi yer aldı. Taşınan pankart ve dövizlerde Merkel’in “defolması” istenirken, Yunanistan’ın bir sömürge olmadıðı tepkileri dikkat çekti.

Eylemcilerden bir grup parlamento çevresindeki polis barikatlarından birini aşmak isterken polis gaz bombaları ile müdahalede bulundu.

“Emperyalistler dışarı”, “4.Reich’a hayır” gibi sloganların atıldıðı gösteride aşırı saðcı grupların da yer alması dikkat çekti.

Syriza lideri Alexis Tsipras, Alman Sol Partisi’nden (Die Linke) mevkidaşı ile birlikte eylemde yerlerini aldı. Tsipras, Merkel’in hükümete destek ziyaretinin kendilerine “Halkların Avrupası’nın kemer sıkma Avrupası’nı yeneceðini söylemenin fırsatını” sunduðunu belirterek, “Avrupa demokratik geleneði Yunanistan’ın bir sosyal mezarlık olmasına izin vermeyecek” dedi.

Muhafazakar Antonis Samaras yönetimindeki Yunanistan koalisyon hükümeti ise Merkel’in ziyaretini hükümete verilmiş dayanışma mesajı olarak selamladı.