Avrupa Konseyi erkek sünnetini 'ihlal' saydı, İsrail kararı kınadı

Avrupa Konseyi erkek sünnetini 'ihlal' saydı, İsrail kararı kınadı

Avrupa Konseyi, İslam ve Yahudilik'te erkek çocuklara uygulanan din motifli sünneti "fiziksel bütünlüğün ihlali" olarak tanımladı. İsrail, kararı kınayarak geri alınmasını istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Salı günü 13 oya karşı 78 oyla aldığı bir kararla üye devletleri "çocuğun fiziksel bütünlüğüne yönelik ihlallere karşı tedbir almaya" çağırdı.

Kadın sünneti ile erkek sünneti arasında bir paralellik kuran karar, üye devletlerden kenti toplumlarını "çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı için bu uygulamaların bazılarının oluşturabileceği potansiyel tehlikeler konusunda daha fazla duyarlı kılmasını" istiyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün gözünde AKPM'nin kararı "nefreti ve Avrupa'nın ırkçı eğilimlerini teşvik ediyor." Yazılı bir açıklama yapan sözcü, "İsrail, Konsey'i bu kararını geri almaya çağırır" dedi.

İsrail'in eleştirilerine yazılı bir açıklama ile Cuma günü yanıt veren Alman sosyal-demokrat raportör Marlene Rupprecht,  "Kuşkusuz, çocuğun fiziksel bütünlüğünün ihlaline ilişkin farklı kategorilerden bahsettik" diyerek, hiçbir karışıklığa yer vermeyecek açık bir şekilde erkek ve kadın sünneti arasına ayrım koyduklarını belirtti.

Salı günü kabul edilen kararda, çocuklara uygulanan "gerekçesiz sağlık müdahaleleri ve ameliyatlar" konusunda kamuoyu tartışması yürütülmesini isterken, çok sayıda uzmanın görüşüne dayanarak sünnetin çocuğun fiziksel ve zihinsel sağlığı açısından potansiyel tehlikeler oluşturduğuna dikkat çekiliyor.  Karar, çocuğun muayene yaşı gelmeden tüm ameliyat ve pratiklerin gerçekleşmemesi için özel tedbirler alınması tavsiyesinde bulunuyor.

İsrail hükümetine göre ise  American Academy of Pediatrics tarafından yapılan bir araştırma yeni doğan çocuklarda sünnetin yararlı olduğunu gösteriyor.

Yahudilik ve müslümanlıkta sünnet genellikle doğumdan sonraki hafta içerisinde  yapılıyor. İslam'da bu konuda farklı tartışmalar var. İlk hafta yapıldığı gibi 7'den sonraki yaşlarda da sünnet yapılabiliyor.

AKPM kararının "ırkçılık" ve "din düşmanlığı" olduğu suçlamasına da yanıt veren Rupprecht, kararın hiç bir dini topluluğu veya pratiklerini hedef alma amacında olmadığını belirterek, aksine AKPM'nin fiziksel bütünlüklerinin ihlaline karşı çocuğun korunması hakkı üzerine mümkün olan en geniş konsensüse ulaşmak için, dinler ve kültürler arası diyalog dahil, bir kamuoyu tartışması yapmaya çağırdığını belirtti.  

Kadın raportör, "Avrupa Konseyi'nin görevi çocuk hakları dahil insan haklarına saygıyı, ırkçılık, eşitlik ayağı üzerinde anti-semitizm ve yabancı düşmanlığı ile mücadele ederek teşvik etmektir" diye ekledi.