Avustralya ‘masraflı’ diye Aborjin yerleşimlerini kaldırıyor

Avrustralya hükümeti, 40 bin yıllık tarihlerini korumak isteyen Aborjinleri yerlerinden etmeye kararlı.

Avrustralya hükümeti, 40 bin yıllık tarihlerini korumak isteyen Aborjinleri yerlerinden etmeye kararlı. Liberal politikalarıyla bilinen Başbakan Tony Abbott, Batı Avustralya’daki yüzü aşkın Aborjin köyünün ‘ekonomik gerekçelerle’ kapatılacağını duyurdu.

Avustralya yerlisi Aborjin halkı doğal yaşamlarını sürdürmek amacıyla kentlerden uzak bölgelerde yaşamlarını sürdürmeye çabalıyorlar. Doğal yaşamlarını korumak uğruna devlet tarafından kısmen hizmet sunulan köylerde yaşayan Aborjinler, işsizlik, alkol tüketimi, ilaç eksikliği gibi birçok sorunla da karşı karşıyalar.

Göreve geldiği günden bu yana Aborjinlerin haklarını savunma iddiasında olan Başbakan Tony Abbott ise, yerli halkın zaten zor şartlarda yaşamını sürdürdüğü köylerin yerleşime kapatılacağını duyurdu. Bu köylere yapılan hizmetlerin devlete aşırı bir yük getirdiğini savunan Abbott, devletin ekonomisinin buna müsade etmediğini savundu.

ABC televizyonuna konuşan Başbakan Abbott, “eğer yaşam biçimleri insanların Avustralya toplumuna tümüyle adapte olmalarına hizmet etmeyecekse, sonsuza kadar ‘insanların yaşam biçimlerini sübvansiyone edemeyiz” dedi. Abbott, Batı Avustralya eyaletindeki yüzlerce Aborjin köyünün yerleşime kapatılacağını söylerken, bu köylere hizmet verilmesinin ‘ancak aşırı masraf edilmesiyle’ mümkün olduğunu da iddia etti.

Nüfusu 24 milyona yaklaşan Avustralya’da Aborjinlerin sayısının 600 bin kadar olduğu tahmin ediliyor. Ekonomik gerekçelerle birçok yaşam alanları yok edilen Aborjinler, kültürel olarak alışmakta zorlandıkları kent ve kasabalarda yaşamaya zorlanıyorlar. Kırsal alanda kalan birçok Aborjin yerleşimi ise, ekonomik gelişmeler gerekçe gösterilerek yok ediliyor.