Avusturya’da geniş çaplı vergi reformu

Avusturya'da uzun süredir tartışılan vergi reformu konusunda, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) arasında uzlaşma sağlandı.

Avusturya'da uzun süredir tartışılan vergi reformu konusunda, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) arasında uzlaşma sağlandı.

Yeni vergi reformuyla milyonlarca çalışanı ilgilendiren gelir vergisinde indirimler yapılacakken, kara para ile mücadele için tedbirler alınması planlanıyor.

Avusturya'da uzun süredir tartışılan vergi reformu konusunda, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Halk Partisi (ÖVP) anlaştı. Dün bir basın toplantısıyla Başbakan Werner Faymann tarafından duyurulan pakette, 4,5 milyar euroluk kısmı maaşlardan kesilen gelir vergisinde olmak üzere 5,1 milyar euroluk indirim yapılacak.

Reform kapsamında düşük gelirliler için yapılacak iadelerin de 400 milyon euroyu bulması hedefleniyor.

BANKACILIKTA SIR KALDIRILIYOR

Vergi reformundan dolayı meydana gelecek 5,1 milyar euroluk gelir kaybının karşılanması için ise bir dizi tedbir alınması planlanıyor. Kara para ile mücadele edilerek 1,9 milyarlık ek vergi gelirinin hedeflendiği reform kapsamında idare ve teşviklerden 1,1 milyar tasarruf edilecek.

Yeni reform ile, banka hesaplarında gizlilik uygulaması kaldırılarak, kara para aklama ve vergi kaçakçılığıyla da mücadele edilecek.

Bazı kalemlerdeki istisnai vergi indirimlerinden 900 milyon euro tasarruf planlanan reform kapsamında ayrıca en yüksek gelir gruplarından alınan gelir vergisinin yüzde 50’den yüzde 55’e yükseltilmesi de kararlaştırıldı.

Bazı ticari alanlardaki katma değer vergisi oranı ise yüzde 10’dan 13’e yükseltilecek. Bu vergi oranı otelcilik, canlı hayvan ticareti, kültürel etkinlikler, havacılık, havuz ve müzeler, şarap ticaretinin de aralarında olduğu bazı sektörlerde geçerli olacak.