Azerbaycan seçim sonuçları bir gün önce açıklandı!

Azerbaycan seçim sonuçları bir gün önce açıklandı!

Azerbaycan’da İlham Aliyev’in zaferini ilan ettiği seçimlerin sonuçlarının, oylamadan bir gün önce açıklandığı ortaya çıktı.

9 Ekim’de yapılan başkanlık seçimlerinin sonuçlarının bir gün önceden belirlendiği ortaya çıktı. Washington Post gazetesine göre seçmenler sandık başına gitmeden bir gün önce İlham Aliyev’in oyların yüzde 72,76’sını alarak üçüncü kez seçildiği duyuruldu.

Önceden hazırlanmış bu sonuçların, cep telefonlarında seçim sonuçlarını izleyebilmek için Azerbaycan makamlarının hazırladığı bir uygulama sayesinde tespit edildi. Azerbaycanlılar seçim sonuçlarının bir gün önceden açıklanması karşısında şaşkınlık yaşadı. Bu sonuçlara göre Alivey’in rakibi Cemil Hasanlı oyların sadece yüzde 7,4’ünü alabildi. Sonuçlar yayınlandıktan kısa bir süre sonra Aliyev rejimi tarafından silindi.

Uygulamanın sahibi Vusal Isayef, Facebook hesabında yaptığı açıklamada bu sonuçların uygulamanın çalışıp çalışmadığını test etmek için yayınlandığını ve bir önceki seçimlere ait sonuçlar olduğunu iddia etti. Ancak bu açıklama Amerikan gazetesi tarafından inandırıcı bulunmadı, zira açıklanan sonuçlarda ismi geçen adayların 2008’in değil 2013’ün adayları olduğu belirtildi.

İlham Aliyev, bugün yaptığı açıklamada oyların yüzde 85’ini alarak yeniden seçildiğini duyurdu. Rakibi Hasanlı, yoğun bir şekilde hile yapıldığını belirterek, sonuçları tanımayacağını söyledi.

Seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), “seçimin her aşamasında ağır eksiklikler” yaşandığını açıkladı. AGİT bunlar arasında seçim listelerindeki manipülasyonlar, oy sayımındaki sorunlar, ifade ve toplanma özgürlüğünün kısıtlanmasını sıraladı.

YOLSUZLUK DİZ BOYU

Aliyev kalanının ülkeyi kendi şirketleri gibi yönettiği tepkisine bulunuluyor.  Özellikle ekonomik kaynaklarının çoğuna bu ailenin el koyduğu ifade ediliyor. Yoğun bir şekilde yolsuzlukların yaşandığı bu ülke Şeffaflık Örgütü’nün 2012 yılı listesinde 176 ülke arasında 139’uncu sırada yer aldı.

Ülkedeki ekonomik koşulları da giderek zorlaşıyor. Guardian gazetesine konuşan Hasanli, “Burada bir profesör ayda yaklaşık 120 euro kazanıyor. Bu miktarla nasıl normal bir yaşam sürdürebilirler? Yolsuzluk her tarafta ve başında da, gizli banka hesapları ve Dubai’de şatoları olan Aliyev ile ailesi geliyor” tepkisinde bulundu.

AĞIR İŞSİZLİKK

“Aliyev bir milyonu aşkın iş birimi kurduğunu açıklamıştı” diyen Hasanlı, “Bu bir yalandır. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin Rusya’da yaşayan ve çalışan iki milyon Azeri olduğunu söylemişti. Bu çalışma yaşındaki nüfusumuzun yarısıdır. Neden bu insanlar kendi ülkelerinde iş bulamıyor, beslenemiyor ve normal bir yaşam sürdüremiyorlar?” şeklinde konuştu.

Aliyev, babasının ölümü ardından 2003’te cumhurbaşkanı seçildi. 2008’deki yeniden cumhurbaşkanı olan Aliyev, iki dönem görev sınırlandırmasını kaldırmak için 2009’da referanduma gitti.

Aliyev’in babası Haydar Aliyev eski bir KGB üyesiydi (Sovyetler zamanındaki istihbarat servisi). Aynı zamanda Sovyetler Birliği Komünist Partisi politbüro üyesi olan baba Aliyev, 1969’dan 2003’e kadar ülkeyi kesintisiz bir şekilde yönetti.