Baas Partisi’nde yönetim değişti

Baas Partisi’nde yönetim değişti

Suriye’de 40 yılı aşkın bir süredir iktidarda olan Baas Partisi Merkez Yönetimi bugün düzenlenen genişletilmiş oturumda yenilendi. Eski üyelerin neredeyse tümü dışlandı.

Sana haber ajansına göre Suriye “Sosyalist” Arap el-Baas Partisi, bugün düzenlenen genişletilmiş oturumda Ulusal Yönetim Merkez Komitesi üyelerini yineledi. 

Devlet Bakanı Başar El Esad dahil 16 kişinin yer aldığı yeni yönetimdeki isimler yayınlandı.  Aralarında Başkan Yardımcısı Faruk El Şara’nın da bulunduğu eski üyelerin neredeyse tümü yeni Merkez Komite’ye alınmadı.

HALAKİ: SURİYE EKONOMİSİ ULUSLAR ARASI SAVAŞIN HEDEFİ

Öte yandan Başbakan Wael el Halaki, Suriye ordusunu “kıramayan” uluslar arası güçlerin son haftalarda Suriye ekonomisini hedeflediğini savundu. Sana’ya göre Halaki, “Vatan düşmanların ordumuzun Suriye’deki silahlı gruplarla savaşma iradesini kıramaması ardından, ulusal ekonomi birkaç haftadır uluslararası savaşın temel hedefindedir” dedi.  

Aynı güçlerin Rusya ve İran’ın “istikrarlı” tavırları sayesinde Suriye’nin uluslararası organizasyonlar nezdinde tecrit etmeyi de başaramadığını savunan Halaki, “Şam’da ekmek kıtlığı ve elektrik sektöründe kriz çıkarmak amacıyla devreye konulan bir plan hükümet tarafından başarısızlığa uğratıldı” iddiasında bulundu.

Suriye’de petrol yataklarının çoğunluğu sabote edilmiş durumda. Başbakan, hükümetin enerji sübvansiyonlarını arttırdığını belirtirken, eskiden yüzde 50’ye varan mazot sübvansiyonunun bugün yüzde 70’e çıkarıldığını ifade etti. Hükümet silahlı grupların ambarlara yönelik saldırıları nedeniyle, buğdayı da ithal ediyor.

Uzmanlara göre kriz ekonomi üzerinde büyük bir etki yarattı. Yatırımlar, turizm ve iç ticaret sıfıra inerken, önemli döviz kaynağı olan petrol üretimi de yüzde 95 oranında düştü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Mart 2011’den bu yana Suriye’de 100 bini aşkın kişi öldü.