Baðdat'tan Gazprom’a: Ya bizi ya Kürdistan'ı seç!

Baðdat'tan Gazprom’a: Ya bizi ya Kürdistan'ı seç!

Irak hükümeti, Rus petrol devi Gazprom’dan, ülkenin doðusundaki petrol yataðındaki işletme ve Kürdistan Bölgesi ile yapılan anlaşma arasında tercih yapmasını istedi.

Enerjiden sorumlu Irak Başbakan yardımcısı Hüseyin Şarıstani’nin sözcüsü Faysal Abdullah, “Gazprom’dan Kürdistan ile yaptıðı anlaşmaları iptal etmeyi mi yoksa Badra’dan çekilmeyi tercih edeceðini hükümete söylemesini istedik” dedi. Badra petrol yataðı Irak’ın başkenti Baðdat’ın güney doðusunda yer alıyor.

Gazprom, geçtiðimiz Aralık 2009’da açık arttırma suretiyle düzenlenen ihalede Badra petrol yataðını işletmeyi iki şirketle birlikte kazanmıştı. Ancak Rus grup geçen Aðustos ayında Kürdistan Bölgesi ile de üretim ve petrol çıkarmayı öngören iki anlaşma imzaladı.

Faysal Abdullah, bu anlaşmaların “illegal” olduðunu savunarak hükümetin bu konudaki tavrını tekrarladı. Baðdat hükümeti Irak’ta enerji kaynaklarının işletimine ilişkin tüm anlaşmaların merkezi hükümetin onayından geçmesini istiyor.

Baðdat’ın uyarıları ve yaptırımlarına raðmen çok sayıda yabancı petrol şirketinin Kürdistan bölgesi ile anlaşma yapmayı tercih etti.

Hükümetin ültimatomuna Çarşamba günü yanıt veren Amerikan petrol devi ExxonMobil, Kürdistan bölgesi ile yaptıðı anlaşmayı tercih ettiðini bildirdi.