Bask seçimlerinde Bildu ikinci güç oldu

Bask seçimlerinde Bildu ikinci güç oldu

Ýspanya’nın özerk Bask bölgesinde parlamento seçimlerini muhafazakar milliyetçi PNV partisi kazanırken, yasaklı Batasuna geleneðinden gelen EH Bildu beklendiði gibi ikinci güç oldu. Galiçya’daki seçimleri ise Ýspanya’da iktidarda olan saðcı Halk Partisi kazandı.

Ýspanya’nın 17 özerk bölgesinden Bask ve Galiçya, Pazar günü parlamento seçimlerine gitti. Başbakan Mariano Rajoy’un partisi Galiçya’daki iktidarını korudu. Rajoy’un doðum yeri olan Galiçya’da 75 sandalyeden 41’ini Halk Partisi kazandı. Mutlak çoðunluk için 38 sandalye gerekiyordu. Sosyalistler ise 18 sandalye alabildi.

Tüm dikkatlerin üzerinde olduðu 2.2 milyon nüfuslu Bask’ta da beklendiði gibi muhafazakar milliyetçi PNV birinci çıktı. 75 sandalyeden 27’sini PNV alırken 2003’de kapatılan Batasuna geleneðinden gelen sol ve baðımsızlıkçı partilerin koalisyonu EH Buldu ise önemli bir çıkış yaparak 16 olan sandalye sayısını 21’e yükseltti. Rajoy’un Halk Partisi ise 10 sandalyede kaldı.

2009’da iktidarı Sosyalist Parti’ye kaptıran PNV böylece yeniden hükümeti kuracak. Bunun için kiminle ittifak kuracaðı ise bilinmiyor. Gözlemcileri EH Bildu’nun ise daha çok sosyalistlerle ittifak kurmaktan yana olduðuna dikkat çekiyor.

Bask’taki seçimler baðımsızlık mücadelesi veren ETA’nın silahlı mücadeleye nihai olarak son vermesinden bir yıl sonra gerçekleşti. ETA 20 Ekim 2011’de silahlı mücadeleye son vermişti.

BASK, REFAH DÜZEYÝ EN YÜKSEK BÖLGE

Sanayi modelindeki özellikleri ve avantajlı vergi sistemi sayesinde Ýspanya’nın geri kalan kısmını vuran resesyonun etkilerini geciktiren Bask ülkesi ya da Euskadi, konut yardımı, öðrenci bursları ve aile yardımları daha fazla. Ýşsizlik deðerleri diðer bölgelerle kıyaslandıðında en düşük seviyede. Göstergelere bakılırsa yüzde 12 ila yüzde 15 arasında seyrediyor. Bu aynı zamanda Ýspanya’daki genel işsizliðin de yarısına tekabül ediyor. Yurt içi gayrı safi milli hasıla 2011’de kişi başına yılda 31 bin 288 euro ile ülkenin en yüksek seviyesindeydi.

Ancak istatistiklerin ötesinde krizin Bask ülkesine de ulaştıðı belirtiliyor. Sivil toplum örgütleri bu konuda alarm zilleri çalıyor. Pobreza Cero Platformu’nun yayınladıðı bir rapora göre 89 bin kişi yoksulluk ve sosyal dışlanma durumunda, 320 bin kişi de marjinalleşme riski altında bulunuyor. Bu durumda yeni hükümetlerin Bask mucizesinin bir serapa dönüşmesini engellemek olacak.

KATALONYA DA SEÇÝMLERE GÝDÝYOR

Ýspanya’da dikkatlerin yoðunlaştıðı diðer bir bölge de Katalonya. Genişletilmiş özerk bir statüye sahip olan Katalonya bölgesi 25 Kasım günü parlamentosunu yenileyecek. Eylül ayı sonunda Katalonya Parlamentosu baðımsızlık için referandum düzenleme tasarısını kabul etmişti. Parlamento’da yer alan dört partinin destek verdiði tasarı 21’e karşı 84 oyla kabul edilmişti. 11 Eylül günü 1,5 milyon kişi Barselona sokaklarına çıkaran baðımsızlık istemişti.

Yapılan anket araştırmaları da Katalanların yarısından fazlasının baðımsızlıktan yana olduðu ortaya koyuyor. Bölgede Kasım ayı sonunda yapılacak erken seçimler de bu açıdan önemli görülüyor.

Katalanlar ise yaşanan ekonomik krizden Madrid yönetimine ödenen vergileri sorumlu tutuyor. 42 milyar Euro borcu bulunan Katalonya’nın 16 milyar Euro kamu açıðı var. Katalonya özerk yönetimi, merkezi yönetime verilen vergiyi yüzde 4’e indirmek istiyor. Katalonya Özerk Bölge Başbakanı ve CIU Başkanı Artur Mas ile Ýspanya Başbakanı Mariano Rajoy arasındaki görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.