Bir tartışmalı Nobel Barış Ödülü daha!

Bir tartışmalı Nobel Barış Ödülü daha!

Nobel Barış Ödülü bu yıl Suriye’de kimyasal silahları imha etmekle görevlendirilen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (KSYÖ) verdi.

Norveç Nobel Komitesi Twitter hesabında yaptığı açıklamada Nobel Barış Ödülü’nün, “kimyasal silahları yok etmeye yönelik gösterdikleri çaba” nedeniyle KSYÖ’ye verildiğini bildirdi.

Büyük kamuoyu tarafından pek tanınmayan KSYÖ’nin merkezi Lahey’de (Den Haag) bulunuyor. Örgüt, 13 Ocak 1993’te imzalanan kimyasal silahların yasaklanması sözleşmesini uygulamaya koymak için 1997 yılında kuruldu.

KSYÖ, ABD ile Rusya arasında Suriye’deki kimyasal silahların uluslar arası denetime verilmesi ve imha edilmesi için yapılan anlaşma ardından yeniden gündeme geldi. BM Güvenlik Konseyi’nde 28 Eylül’de alınan bir kararla KSYÖ Suriye’deki kimyasal silahların 30 Haziran 2014’e kadar imhasını gözetmekle görevlendirildi.

8 Milyon Norveç Kronundan oluşan Nobel Barış Ödülü, İsviçreli sanayici Alfred Nobel’in doğum ünü olan 10 Aralık günü sahibine verilecek.

Nobel Barış Ödülleri için yapılan tercihle son yıllarda yoğun tartışma konusu oluyor. 2012 yılı Nobel Barış Ödülü, “Avrupa’da barış, halklar arası uzlaşı, demokrasi ve insan hakları alanındaki 60 yıllık ilerlemelerden” dolayı Avrupa Birliği’ne verildi. Bu ödül AB’nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığı ve AB ülkelerinin dünyanın farklı yerlerindeki savaşlarda yer aldığı bir dönemde verilmişti.