BM: 2,5 milyon Suriyeli çok zor durumda

BM: 2,5 milyon Suriyeli çok zor durumda

Suriye’de görev yapan İnsani yardım ekipleri, üç ayı aşkın bir süredir ülkenin değişik bölgelerinde yaşanan çatışmalardan dolayı ulaşılamayan bazı bölgelerde sıkışan 2 milyon 500 bin insanın zor durumda olduğuna dikkat çekti.  İnsani yardım görevlilerine göre kanser ve şeker hastası birçok insan, tıbbi yardım ulaştırılamamasından dolayı “sessizce” ölüyor. Bir çok yerde gıda sıkıntısı açlık sınırında bulunuyor.

Bu yönlü ilk uyarı Cuma günü BM Genel Sekreteri'nin insani yardım konusundaki yardımcısı Valerie Amos'tan geldi. Suriye’de çatışan silahlı grupların sayısının 2 bine ulaştığını belirten Amos,  gruplar arasında sıkça yaşanan çatışmaların, insani yardım taşımak için belirlenen kilit güzergâhları engellediğini ifade etti.

Amos ayrıca, insani yardım görevlilerinin kaçırılması, insani yardım taşıyan araçların çalınmasının yaygınlaşması ve araç sürücülerinin can güvenliklerinin kalmamasından dolayı yük taşımayı ret ettiklerini ifade etti.

Çatışmalarda ağır silahların kullanılmasından dolayı çok sayıda Suriyeli ile dış dünya arasında irtibatın fiilen kesildiğini ifade eden Amos, “Muhalif gruplar Halep yakınlarında Nubul ve Zahra kentlerini abluka altında tutmaya devam ediyor. Hükümet güçleri ise Doğu Guta, Hajar al Aswad, Şam’ın Muadamiye semti ve eski Humus şehrini kuşatmaya devam ediyor” dedi.

Valerie Amos’a göre, Suriye’de birçok insan, tıbbi yardım ulaştırılamamasından dolayı kanser ve şeker hastalığından “sessizce” ölüyor. Ayrıca ülkede çocuk felci dâhil birçok hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor.