BM İran raporu: Yasaklar, tutuklamalar, idam...

BM İran raporu: Yasaklar, tutuklamalar, idam...

Birleşmiş Milletler, İran'daki İnsan Hakları ihlalleri konusunda yeni bir rapor yayınladı. Gazetecilere yönelik baskılar ile internet üzerindeki yasaklara genişçe yer verilen raporda çocuklarla ilgili yeni çıkarılan yasaların endişe verici olduğuna dikkat çekildi.

BM Özel Raportörü Ahmed Şahid tarafından hazırlanan raporda, son 10 yılda İran'da hapse atılan gazeteci sayısının arttığı hatırlatılarak, Ocak ayından bu yana 23 gazetecinin cezaevine gönderildiği belirtildi. İran'da 40 gazeteci ve 29 blogcunun ulusal güvenlik ve devlete karşı propaganda yapmak suçlarından dolayı cezaevlerinde bulunduğu kaydedildi.

Raporda, internet ve diğer kısıtlamalar çerçevesinde yaklaşık 5 milyon internet sitesinin bloke edildiği vurgulanarak, her ay yaklaşık bin 500 sitenin kapatıldığı, bunlar arasında haber, müzik, kadın hakları ile azınlık gruplarına ait sitelerin de bulunduğu belirtildi.

Raporda ayrıca ülkedeki azınlık gruplarının durumuna da dikkati çekilerek, “istihdam ve eğitimde ayrımcılığa maruz kalan azınlıkların sık sık keyfi olarak tutuklandığı ve işkenceye maruz kaldığı” savunuldu.

Raporda ayrıca Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yönetime gelmesinin "değişim yönündeki beklentileri yükselttiğine" dikkati çekildi.

Raporu hazırlayan BM İran İnsan Hakları Özel Raportörü Ahmed Şahid  “Ben İran’daki son yasal adımlardan derin bir şekilde tedirginim” ifadelerini kullandı.

Şahid, vasinin evlatlık edindiği çocukla evlenmesine imkân sağlayan vesayet hakkındaki 27.kanun maddesinde değişiklik konusundaki endişelerini ifade etti.

Raporda ayrıca ülkede 2011'den bu yana uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 786 kişinin idam edildiği kaydedildi.

İran raporla ilgili yaptığı açıklamada raporunun önyargılı bir yaklaşımla hazırlandığı tepkisinde bulundu.