BM: Ukrayna'da 6 bin kişi hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Ukrayna'da devam eden iç savaşta 6 bin kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Ukrayna'da devam eden iç savaşta 6 bin kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra'ad Al Hussein, dün yaptığı yazılı bir açıklama ile Ukrayna'nın Doğu'sunda bir yıldır devam eden savaşın insani rakamlarını açıkladı.

Buna göre, bir yıldır devam eden iç savaşta 6 bin kişi hayatını kaybederken, 14 bin kişi de yaralandı.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada ayrıca, sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı saldırıların savaş suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği bildirildi.

2013 yılının Kasım ayında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği ile İşbirliği Müzakeresi'ni imzalamaya yanaşmaması ile başlayan siyasi kriz, Şubat 2014'te Yanukoviç'in Rusya'ya laçması ile daha da alevlendi.

Nisan 2014'te ise Ukrayna hükümeti, ülkenin doğusundaki Rusça konuşan Donetsk ve Luhanks Bölgesindeki bağımsızlık yanlılarına karşı askeri operasyon başlattı.

Geçtiğimiz hafta çatışan taraflar, 12 Şubat'ta Belarus'un başkenti Minzk'te imzalanan ve 15 Şubat’ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşması uyarınca cephedeki ağır silahları çekmeye başladıklarını duyuruldular.