Boko Haram’a karşı operasyon sürüyor

Nijerya’da Boko Haram’a karşı operasyon yürüten Çad, Nijer ve Nijerya ordusunun ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucunda ülkenin kuzey doğusundaki Damasak kentini kurtardığını belirtti.

Nijerya’da Boko Haram’a karşı operasyon yürüten Çad, Nijer ve Nijerya ordusunun ortaklaşa düzenlediği operasyon sonucunda ülkenin kuzey doğusundaki Damasak kentini kurtardığını belirtti. Bu aynı zamanda Boko Haram’a karşı açılan iki cepheden birinde elde edilen ilk zafer olma özelliğini de taşıyor.

Çat Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Saldırı sonucunda Damasak kentinin kontrolünü ordu ele geçirdi” açıklamasında bulundu.

Yerel kaynaklar ise, en az 200 Boko Haram üyesinin öldürüldüğünü açıklıyor. Çat ordusundan ise en az 10 kişi ölürken, 20 kişinin de yaralandığı da verilen bilgiler arasında.

Diffa kentindeki hastane kaynakları ise en az 33 askerin yaralı olduğunu ve tedavi için getirildiğini belirtti. Kaynaklar, yaralı askerlerin hangi ülkeden olduğunu ise belirtmedi.

Nijer hükümeti ya da ordusu ise, Nijerya topraklarında Boko Haram’a karşı yürütülen operasyona ilişkin hiçbir açıklamada bulunmadı.

Nijerya ve Çat ordusu, Nijer’in güney doğusu ve Nijerya’nın kuzey doğusu olan bölgede Pazar gününden bu yana kara ve hava operasyonu düzenliyor.

Bu operasyon Boko Haram’a karşı Nijerya’da açılan ikinci cephe olma özelliğini de taşıyor.

Çat Devlet Başkanı Idriss Deby Into, yaptığı açıklamada, Boko Haram’ı yerle bir edeceklerini ve lideri Ebubekir Şeko’yu da yok edeceklerini belirtti. Into, Şeko’nun nerede olduğunu bildiğini de sözlerine ekledi.

Diffa’da bulunan Anfani radyosu, en az 200 zırhlı aracın Nijerya’ya doğru hareket ettiğini doğrulamıştı. Radyo, ayrıca tanklar, ambulans, su tankları ve lojistik desteğin de ordu ile birlikte hareket ettiğini belirtmişti.

Binlerce Nijerli ve Çatlı asker Boko Haram’ın saldırılarına maruz kalan Nijer’de savunma amacıyla konumlanmıştı.

Diffa’daki bir yerel yetkili ise, halkın Boko Haram’a karşı yürütülen operasyonu desteklediği, çatışma bölgesine yakın yerlerde durarak, askerlere sigara, çay ve su ikram ettiğini belirtti.

Boko Haram, Damasak kentini 24 Kasım’da ele geçirmişti. Bu saldırılarında 50 kişi ölürken, 3 bin kişi ise evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Boko Haram üyeleri, kente tüccar kılığında silahlarını saklayarak girmişti. Nijerya ordusundan bazı kesimler de o dönemde halkla birlikte Nijer’e kaçmıştı.