Brezilya’da protestolar devam ediyor

Brezilya’da protestolar devam ediyor

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in reform vaadine rağmen ülkede hükümet karşıtlığına dönüşen protestolar dinmek bilmiyor. Ülkenin birçok kentinde dün akşam da yüzbinlerce kişi sokaklara dökülürken, Belo Horizonte ile Salvador kentlerinde çatışmalar meydana geldi.

Belo Horizonte kentinde, Meksika ile Japonya takımlarının Konfederasyon Kupası maçı sırasında 60 bine aşkın kişi protesto gösterisi düzenledi. Protestocular maçın oynandığı stadyuma yürüyerek, polis ve Ulusal Muhafızlar tarafından stadyum etrafında kurulu bariyerleri aşmaya çalıştı. Polis protestocuların girişimine gaz bombaları ve plastik mermiyle karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı.

Kentte karanlık çökmesi ile çatışmalar yayıldı. Çatışmalarda birçok işyeri ve araç tarih olurken, yaralı ve gözaltına alınan olup olmadığı öğrenilmedi.

Çatışmaların uzun sürmesi nedeniyle maçı izleyen onbinlerce taraftar saatlerce stadyumda beklemek zorunda kaldı.

Brezilya-İtalya maçına ev sahipliği yapan ülkenin kuzey doğu kenti Salvador’da da protesto ve çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Sao Paulo kentinde ise onbinlerce kişi kentin ana caddesi Avenida Paulista’yı trafiğe kapatarak, yolsuzluk ve yetkiyi kötüye kullanmayı soruşturmakla görevli federal savcılığın yetkilerini sınırlandırmayı öngören yasa değişikliği protesto etti.

Federal savcılık, ülkede büyük yankı uyandıran, yasadışı yollarla kamu paralarının siyasi destek amacıyla koalisyon partilerine aktarımını ortaya çıkarmıştı.

Protestocular yasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda yerel yönetimlerdeki yolsuzlukların artacağına dikkat çekerek, teklifin geri çekilmesini istiyorlar.

Ülkenin diğer birçok kentinde de gösteriler düzenlendi. Bunlardan en büyüğü, Santa Maria’da yapıldı. 30 bine aşkın kişi katıldığı gösteride, 242 kişinin ölümüne yol açan bir gece kulübündeki facia ile ilgili soruşturmanın ağır yürütülmesini protesto edenler de vardı.

Ülkenin en büyük kentlerinden Rio de Janeiro’da ise Pazartesi günü dev bir gösterinin yapılması bekleniyor.

Gözlemciler, Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff’in reform vaatlerine rağmen göstericilerin eylemlerini sürdürmede kararlı olduklarını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Rousseff, Cuma günü ulusa yönelik yaptığı televizyon konuşmasında, gösterileri organize eden örgütlerle görüşeceğini söylemişti. Rousseff, gösterilerin başlamasına neden olan kamu taşımacılığındaki zamla ilgili, yeni bir plan geliştirerek, petrolden elde edilen gelirleri eğitime aktarma, sağlık alanında ise yurt dışından binlerce doktor takviye etme vaadinde bulunmuştu.

Ülkede Perşembe günü düzenlenen, 2 milyona aşkın kişinin katıldığı gösterilerde meydana gelen çatışmalarda 2 gösterici hayatını kaybetmişti.