Brezilya’da tepkiler büyüyor: 78 gözaltı

Brezilya’da tepkiler büyüyor: 78 gözaltı

Brezilya’da hükümetin sosyal politikalara yönelik duyarsızlığına tepkiler dinmek bilmiyor. Başkent Sao Paulo’da düzenlenen bir gösteride en az 78  kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Cuma akşamı düzenlenen gösterilerde, hükümetin 2014 Dünya Kupası maçları için milyarlarca dolar yatırım yapması ve ulaşım sektöründeki yetersizlikler protesto edildi. Eylemler, Pase Libre (Serbest Geçiş) adlı hareketin öğrencilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını talep etmek için yaptığı çağrı ardından gerçekleşti.

Polis ve bazı yerel medya organları, göstericilerden bazılarının banka şubeleri ve ATM’lere saldırdığını iddia ederken, polis ile çatışmaların yaşandığını duyuruyorlar. Olaylarda, polisin göstericilere karşı göz yaşartıcı bombalar kullandığı ve sert müdahale ettiği gelen bilgiler arasında.

Brezilya medyasına göre olaylarda 78 civarında gösterici gözaltına alındı. Polis yetkilileri ise bu konuda net bir rakam vermedi.

DÜNYA KUPASI ABARTISI VE YOLSUZLUKLAR

Brezilya’da başta siyasiler içinde olmak üzere yolsuzluğun halen ciddi bir sorun olması tepkilerin büyümesine yol açtı. Ülkede büyük miktarlar harcanan ve halen oldukça yetersiz olan alt ve üst yapı harcamaları için ayrılan devasa kaynakların, ihaleleri alan şirketlerce çarçur edildiği algısı hakim.  

2014 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Brezilya’da bu amaçla 11 milyar doları aşan kamu yatırımının yapılması göstericileri öfkelendirdi. Bu miktar, Dünya Kupası tarihinde hiç bir ülkenin yapmadığı kadar büyük bir yatırımı ifade ediyor.

Böyle bir ortamda, toplu taşıma hizmetlerine Nisan ayında yapılan zamlar nedeniyle ülkenin 5 büyük kentinde geniş katılımlı gösteriler düzenlenmişti.