Brezilya’da Yerlilere yönelik cinayet ve intiharlarında patlama

Katolik Kilisesi’ne bağlı Yerliler Misyoner Konseyi (CIMI) tarafından verilen bilgilere göre, Brezilya’da Yerlilere yönelik cinayetlerde artış gözleniyor.

Katolik Kilisesi’ne bağlı Yerliler Misyoner Konseyi (CIMI) tarafından verilen bilgilere göre, Brezilya’da Yerlilere yönelik cinayetlerde artış gözleniyor. Buna göre, geçtiğimiz yıl Brezilya’da 138 Yerli cinayete kurban giderken, 135’i de intihar etti.

CIMI’nin verilerine göre, 2014 yılında işlenen Yerli halkardan bireylere yönelik cinayetler 2013 yılına oranla yüzde 42 artış gösterirken, intiharlarda  son 29 yılın en yüksek sayısı kaydedildi.

Yerlilere ilişkin raporda, işlenen cinayet ve intiharların nedenlerinin tespiti noktasında kesin bir yargıya varılamadığı  belirtildi. Yerlilere yönelik ırkçılığa değinilen raporda, doğal yaşama olan bağlılıkları nedeniyle de şehirli kitleler tarafından reddedildiklerine dikkat çekildi.

CIMI’nin birçok antropologun katkısıyla hazırladığı raporda, hükümet politikalarına eleştiriler getirilirken, Yerli kabilelerin doğal yaşam alanlarının sınırlandırılmasının  olumsuz sonuçlarına da işaret edildi.

Raporda, ayrıca Yerlilere yönelik sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden şikayet edildi.

202 milyon nüfuslu Brezilya’da 300’ü aşkın kabile ve klan dahilinde 900 bin civarında Yerlinin yaşadığı tahmin ediliyor. Büyük çoğunluğu Amazon ormanlarında yaşayan Yerlilerin toprakları Brezilya’nın yüzde 12’sine denk geliyor. Ancak orman katliamı ve inşaatlar nedeniyle bu topraklar da giderek azalıyor.