Brezilya Kongresi tartışmalı yasa tasarısını reddetti

Brezilya Kongresi tartışmalı yasa tasarısını reddetti

Brezilya Kongresi sokağa dökülen halkın talepleri arasında bulunan tartışmalı yasa tasarısını reddetti.

Göstericiler, federal savcıların yetkilerini sınırlandıracak olan PEC 37 adlı yasa tasarısının daha fazla yolsuzluğa yol açacağını belirterek iptalini istiyorlardı.

Yasa tasarısı Kongre tarafından 9 evet oyuna karşı 430 oyla reddedildi.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Pazartesi günü ülkede devam eden büyük protestolara yanıt olarak, anayasa değişikliğini gerçekleştirecek olan kurucu meclis oluşumu için referandum önerisinde bulunmuştu.

Bakanlar ise, daha çok siyasal reformda odaklaşacak referandum önerisini öne sürüyorlar. Söz konusu siyasal reformun, seçim kampanyalarının finansı gibi ‘somut sorulara’ yanıt olacak şekilde en erken 7 Eylül’de yapılması öngörülüyor. Eğitim Bakanı Aloisio Mercadante hükümetin ‘geniş katılımlı’ siyasal reform istediğini söyledi. Mercadante, “Biz –referandumun- en kısa zamanda yapılmasını istiyoruz” dedi.

Brezilyalı Sağlıkçıların itirazlarına rağmen, sağlık sisteminde doktor açığını yurtdışından doktor ile takviye edilmesine yönelik tartışmalı düzenlemeye yönelik çalışmalar da devam ediyor.  

Protestoların temelinde yaşanan toplu taşımacılıktaki pahalılığa da gündemdeki yerini koruyor. Senato Başkanı Renan Calheiros, öğrenciler için ücretsiz ulaşım önerisinde bulundu. Birçok kentte ise yetkililer, toplu taşımacılığa getirilen zamları iptal etmiş durumda.

Kongre ayrıca, yeni keşif edilen petrol yataklarından elde edilecek olan gelirlerin eğitime aktarımına yönelik bir tasarıyı da görüşmeye aldı. Devlet Başkanı Rousseff tarafından önerilen tasarının Kongreden geçmesi bekleniyor.

Söz konusu telaşla alınan siyasal önlemler bugün ülkenin birçok kentinde beklenen dev gösteriler öncesine rastlıyor.

En büyük gösterilerden birinin, Brezilya-Uruguay takımlarının Konfederasyon Kupası çeyrek finalinde karşılaşacakları Belo Horizonte kentinde gerçekleşmesi bekleniyor. Resmi tatil olan kentte gösteriye onbinlerin katılması bekleniyor.

Konfederasyon Kupası ile ardından yapılacak olan Dünya Kupası Turnuvalarına aktarılan milyonlarca vergi parası göstericilerin tepki gösterdikleri olguların başında geliyor.

Bugünkü gösteriler, hükümetin reform vaadi çerçevesinde attığı adımların etkili olup olmadığını gösterme açısından önemli bir kavşak olarak görülüyor. Brezilya basını Kongre’nin reddettiği yasa tasarısını, sokaktan yükselen baskının direkt sonucu olarak gösterdi.

Sokağa dökülen halk sağlık, eğitim ve kamu taşımacılığı alanında iyileşme, yolsuzluğun önüne geçilmesi ile vergi indirimi gibi taleplerde bulunuyor.