Britanya ve Arjantin arasında Falkland krizi büyüyor

Büyük Britanya ile Arjantin arasında on yıllardır çözülemeyen Falkland Adaları sorununda gerilim yeniden tırmanıyor.

Büyük Britanya ile Arjantin arasında on yıllardır çözülemeyen Falkland Adaları sorununda gerilim yeniden tırmanıyor. Arjantin’de bir mahkeme, adaların etrafındaki bölgede petrol ve gaz arama çalışmalarını yasakladı.

Atlantik Okyanusu’nda Arjantin kıyılarında bulunan Falkland Adaları nedeniyle Arjantin ve Büyük Britanya arasındaki gerilim, Arjantin Federal Mahkemesi tarafından verilen kararla yeniden tırmanacak. Falkland açıklarında egemenlik hakkı bulunan Arjantin’de Federal yargıç kararıyla bölgedeki petrol ve gaz arama çalışmaları durduruldu.

Mahkeme, bölgede faaliyet gösteren şirketlere ait 156 milyon dolar değerindeki gemiler ile platforma da el koyma kararı aldı. Kararda, Büyük Britanya ve ABD’li şirketlerin bölgede illegal gaz ve petrol üretecekleri savunuldu.

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Falkland Adaları iki ülke arasında 1833 yılından bu yana çözülemeyen bir sorun olarak duruyor. 1982 yılında Arjantin’in hak iddia ettiği adaları işgal etmesi sonucu yaşanan savaşta Arjantin birlikleri mağlup olmuş ve bölgeyi tekrar Britanya’ya bırakmışlardı.

Büyük Britanya’ya bağımlı statüye sahip Falkland Adaları’nda 2013 yılında yapılan referandum sonucu mevcut statükonun devamına karar verilmişti. Ancak bölgede gaz ve petrol yataklarının bulunması nedeniyle egemenlik tartışmaları bitmek bilmiyor.

Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Avrupa Birliği (AB)-Latin Amerika zirvesinde de iki ülke delegasyonları arasında kriz yaşanmıştı. Büyük Britanya Başbakanı David Cameron, Falkland Adaları’nın ‘kendi kaderini tayin hakkına’ saygı duyulmasını savunurken, Arjantin Dışişleri Bakanı Jacobo Timerman AB’nin ülkesine destek vererek, bölgedeki haklarını savunmasını istemişti.

Timerman, bölgenin yeraltı kaynaklarının işletilmesine dair girişimleri ise, ‘modern kapitalizm’ olarak adlandırmıştı.