Burundi'de seçime doğru bombalı saldırı

Brundi'de yerel seçimlere bir hafta kala ülkede şiddet olayları devam ediyor.

Brundi'de yerel seçimlere bir hafta kala ülkede şiddet olayları devam ediyor.

Burundi'nin kuzeyindeki Ngozi vilayetinde düzenlenen bombalı saldırıda en az 4 kişi hayatını kaybetti, 102u ağır, 30 kişi de yaralandı.

Ngozi Valisi Claude Nahayo, başkent Bujumbura'ya 120 kilometre uzaklıktaki vilayette pazar gecesi kimliği belirlenemeyen kişilerin bir bara el bombası attığını ve bardaki 4 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığı, bazılarının durumunun kritik olduğunu açıkladı. Kentte pazarı pazartesiye bağlayan gece gerginlik yaşandı.

Cuma günü de Bujumbura'da gerçekleştirilen bombalı saldırıda en az 11 polis memuru yaralanmıştı.

Burundi'de Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza'nın 25 Nisan'da 3. kez Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklamasının ardından ülke çapında geniş çaplı protesto gösterileri yaşanmıştı.

Ülkede yaşanan şiddet olayları nedeniyle 26 Mayıs'ta yapılması planlanan parlamento ve yerel seçimlerle 5 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri ertelenmişti. AB birliği ve Katolik kilise ülkede güvenli bir seçim ortamı olmadığı gerekçesiyle gözlem heyetlerini ülkeden çekmişti.

Avrupa Birliği geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile ülkede yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan politikacılara bireysel yaptırımlar uygulayacağı uyarısında bulunmuştu.

Son gelinen noktada ülkede yerel seçimlerin 29 Haziran'da, cumhurbaşkanlığı seçiminin de 15 Temmuz'da yapılması planlanıyor

Burundili insan hakları örgütlerinin son raporlarına göre, protesto gösterilerinin başladığı Nisan ayından beri en az 70 kişi hayatını kaybetti, 500 kişi yaralandı ve 1000'den fazla kişi de gözaltına alındı.

Ülkede artan şiddet olaylarının etnik çatışmaya dönüşmesinden endişe eden yaklaşık 100 bin kişi ise komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı.