CDU mültecilerin daha iyi sağlık hizmeti hakkına karşı

Almanya’da mültecilerin sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanmalarına yönelik taleplere iktidar partisi CDU’dan olumsuz yanıt geldi. CDU, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinin ‘Almanya’yı mülteciler için çekici hale getireceğini’ savunuyor.

Almanya’da geçtiğimiz yıl 200 bini bulan iltica başvuruları bu yılın sadece ilk iki ayında 50 bini aştı. Mültecilerin sağlık hizmetlerinden daha iyi yararlanmasına yönelik taleplere iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)’dan veto geldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan CDU Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, mültecilerin sağlık hizmetlerinden faydalanmasının kolaylaştırılmasına ilişkin kanun çıkarılmasına karşı olduklarını söyledi. Strobl, böylesi bir kanunun Almanya’yı sağlık nedenleriyle ülkesini terk eden insanlar için ‘çekim merkezi’ yapacağını iddia ederek, yüz binlerce mültecinin sağlık hakkına karşı çıktı.

Almanya’daki mültecilerin sağlık hizmetlerinden ‘düzenli’ olarak faydalandığını savunan CDU Başkan Yardımcısı, partisinin meclis grubunun bu konuda bir kanun değişikliğine ‘hazır olmadığının’ altını çizdi.

Sayıları yüz binleri bulan Almanya’daki mülteciler sınırlı sağlık hizmeti hakkına sahipler. Mülteciler, her doktor muayanesi öncesinde yaşadıkları kentteki idari birimlerden izin belgesi almak için başvuru yapmak zorundalar.

Hem şehir hem de eyalet statüsünde olan Bremen ve Hamburg’da ise mültecilere verilen sağlık karnesi sayesinde gerektiği durumda doktora gidilebiliyor. Sağlık giderleri federal sigorta kuruluşu AOK tarafından ödenirken, bu giderler daha sonra mültecilerin bağlı olduğu kent idaresi tarafından geri ödeniyor.

Ancak ‘Bremen Modeli’ olarak bilinen bu uygulamanın yüzölçümü bakımından çok daha büyük olan diğer eyaletlerde yaygınlaştırılmasına karşı çıkılıyor.