Cenevre-2 Konferansı Kasım'da gerçekleşebilir!

Cenevre-2 Konferansı Kasım'da gerçekleşebilir!

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lakdar Brahimi, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmak için planlanan Cenevre-2 Konferansı'nın Kasım ayında yapılabileceğini ve tarafların önkoşulsuz olarak katılması gerektiğini söyledi.

Fransız TV5 ve RFI radyosuna konuşan Lakdar Brahimi, yapılması kesin olmamakla birlikte konferansın Kasım ayında gerçekleşebileceğini ifade etti. Brahimi, "Herkesi Kasım ayının ikinci yarısı içerisinde davet etmeye çalışıyorum. Göreceğiz. Ben realistim" dedi.

Brahimi'ye göre Başar El Esad yönetimi ile Suriye Ulusal Koalisyonu'nu temsil eden muhalefet Cenevre'ye önkoşulsuz olarak gitmeliler.

TARAFLAR ÖNKOŞULSUZ KATILMALI

Suriye Özel Temsilcisi Brahimi, "Başar El Esad X veya Y ile görüşmeyeceğini söyleyemez. Muhalefet için de aynı şey geçerli.  Ruslar Sayın El Esad'ın kabul ettiğini bize söylüyorlar" dedi.

Moskova Ekim ayı başında yaptığı bir açıklamada Şam yönetiminin Cenevre-2 çerçevesinde silahlı muhalefetin ılımlı unsurları ile görüşebileceğini söyledi.  Muhalefet ise Başar El Esad'ın iktidardan çekilmesini görüşmelerin önkoşulu olarak öne sürüyor.

İkinci Cenevre Konferansı girişimi, ABD ve Rusya dışişleri bakanları tarafından Mayıs ayında başlatılmıştı.  Ancak amaçlar ve katılımcılar üzerine yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle konferansın yapılması bir çok kez ertelendi.

MEVCUT REJİMİN YERİNE CİHATÇILAR GEÇMEMELİ

Cenevre'deki yeni konferansa rejimi destekleyen İran ile silahlı grupları destekleyen Suudi Arabistan'ın da katılması gerektiğini söyleyen Brahimi, "(İran Cumhurbaşkanı) Hasan Ruhani ve onun Dışişleri Bakanı ile New York'ta görüştüm. Katılmakla ilgililer. Şunu da söylüyorlar: 'gelmesek bile bu dünyanın sonu değildir.' Kararın Amerika ve Rusya tarafından alınması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Cihatçıların mevcut rejimin yerine geçmemesi gerektiğini kaydeden Brahimi, "Ruslar ve Batılılar mutabıklar.  Uluslararası denetim altında organize edilecek seçimlerle sonuçlanacak bir süreç lazım" diye belirtti.

Suriye dosyasındaki görevine ilişkin bir soru üzerine Brahimi, sık sık istifa etmek istediğini kabul etti.  Brahimi, "Neredeyse imkansız bir görev. İstifa etmek istiyorum çünkü çok zor. İlerleme olmuyor, insanlar beni dinlemiyor. Ama diğer taraftan, küçük bir umut bile varsa, gitme hakkım yok" ifadelerini kullandı.