Cep telefonları tümörlerin çoğalmasına etki ediyor!

Cep telefonlarının yaydığı elektro-manyetik dalgaların kansere yol açıp açmadığına ilişkin tartışmalar bilim dünyasında devam ediyor.

Cep telefonlarının yaydığı elektro-manyetik dalgaların kansere yol açıp açmadığına ilişkin tartışmalar bilim dünyasında devam ediyor. Yeni bir araştırmaya göre, cep telefonlarının kansere yol açtığına ilişkin kanıt olmasa da, mevcut tümörlerin yayılmasında rol aldığı anlaşıldı.

Bremen Jacobs Üniversitesi ile Wuppertal Üniversitesi tarafından yapılan ortak çalışmanın sonuçlarına göre, cep telefonlarının yaydığı elektro-manyetik dalgalar nedeniyle daha fazla tümör oluşuyor.

Cep telefonlarının kansere yol açıp açmadığına ilişkin araştırma kapsamında kobay olarak kullanılan fareler tüm yaşamları boyunca elektro-manyetik alanlarda tutuldular. Farelere ayrıca kansere yol açan maddeler de enjekte edildi.

Profesör Alexander Lerchl yönetimindeki ekibin çalışmasının sonuçlarına göre, elektro-manyetik alanlarda tutulan farelerin, normal ortamlarda tutulan ve yine kanserojen madde aşılanan diğer farelere oranla daha fazla tümör ürettikleri anlaşıldı.

Araştırma ile birlikte daha önce yapılan bir diğer önemli araştırmanın sonuçları tasdiklenmiş oldu. 2010 yılında Frauenhofer Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, elektro-manyetik dalgaların karaciğer ve akciğerdeki tümörlere etkisi olduğu anlaşılmıştı.

Bremen ve Wuppertal üniversitelerinin araştırmasında ayrıca elektro-manyetik dalgalara maruz kalan farelerin lenf tümörlerinin daha fazla olduğu da ortaya çıktı. 

‘CEP TELEFONLARI KANSER YAPAR’ DENEMEZ!

Araştırmayı yöneten Profesör Alexander Lerchl, ortaya çıkan sonuçlara dayanarak ‘cep telefonları kanser yapıyor’ tezinin doğrulanamayacağının altını çizdi. Lerchl, cep telefonlarının dalgalarına maruz kalınmasının var olan tümörlerin çoğalması veya yayılmasını sağladığı uyarısında da bulundu.

Lerchl, cep telefonlarının şimdilik sadece var olan kanser hastalığının yayılmasını beraberinde getirdiğinin kesinleştiğini de kaydetti.