CIA, ‘isyancıları’ aylardır Türkiye’de eğitiyor!

CIA, ‘isyancıları’ aylardır Türkiye’de eğitiyor!

Amerikan Los Angeles Times gazetesine göre CIA ve Amerikan özel güçleri aylardan beridir Suriyeli “isyancıları” Türkiye ve Ürdün’de eğitiyor. 

Uzun zamandır dile getirilen bu eğitim programının Kasım 2012’de Amman’ın güney batısındaki bir Amerikan üssünde başladığı belirtiliyor. Gazeteye bilgi veren Suriye muhalefetinden bir komutan, 20 ila 45 savaşçı için iki haftalık devreler gerçekleştirildiğini söyledi.  Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçılarının silah, antitank füze ve uçaklara karşı ağır silah kullanmayı öğrendikleri bilgisi veriliyor. 

Beyaz Saray 13 Haziran günü yaptığı açıklamada “isyancılara” askeri yardımda bulunacaklarını bildirmiş ancak bu yardımın silahlı güçlere silah verilmesini de içerip içermediğine resmi bir açıklama getirmemişti. 

Uzmanlar, Washington’un ağır ve sofistike silahlar değil, hafif materyaller göndereceği görüşünde.  Alman Der Spieegel dergisi 16 Haziran tarihli bir haberinde Suudi Arabistan’ın silahlı gruplara, Başar El Esad’ın uçaklarına karşı koymak için karadan havaya füzeler göndermeyi öngördüğünü yazmıştı.

Tarihsel olarak, CIA’nın Amerikan özel kuvvetleri ile birlikte dünyanın bir çok yerinde çok sayıda silahlı grubu eğittiği ve gizli bir şekilde silah verdiği biliniyor. Los Angeles Times’in haberine ilişkin ise ne Beyaz Saray, ne de CIA henüz bir açıklama yapmadı. 

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry bu Cumartesi günü Katar’da yapılacak olan “Suriye’nin Dostları” grubunun toplantısına katılacak. Kerry, burada diğer on ülke ile birlikte askeri yardım da dahil olmak üzere Suriyeli silahlı gruplara yardımın koordine edilmesi üzerinde duracak.

Moskova ile Washington öncülüğünde yapılması planlanan 2.Cenevre isimli uluslararası toplantı da, Katar’daki toplantının gündeminde olacak.