CO2 salınımında ekonomik büyümeye rağmen artış yaşanmadı!

Atmosfere salınan sera etkili gazların başında gelen karbondioksit (CO2) salınımında son 40 yılda ilk kez ekonomik büyümeye rağmen artış yaşanmadı.

Atmosfere salınan sera etkili gazların başında gelen karbondioksit (CO2) salınımında son 40 yılda ilk kez ekonomik büyümeye rağmen artış yaşanmadı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IAE) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya genelindeki CO2 salınımı 32,3 milyar ton olurken, geçtiğimiz yıla oranla artış göstermedi. CO2 salınımındaki artışın ekonomik büyümeye rağmen artış göstermediğinin kaydedildiği IAE raporunda, bunun son 40 yılda bir ilk olduğunun altı çizildi.

Atmosfere salınan CO2 salınımında sadece 1980, 1992 ve 2009 yıllarında azalma ya da durgunluk kaydedilmişken, bu yıllarda dünya ekonomisinde de küçülme yaşanmıştı. 2014 yılında ise dünya ekonomisinde ortalama yüzde 3’lük bir büyüme kaydedilmişti.  

IEA raporuna göre, 2014 yılında CO2 salınımındaki durgunluğun en önemli faktörü yenilenebilir enerjilere yapılan yatırımlardaki artış oldu. Özellikle Çin’deki yenilenebilir enerji yatırımlarına dikkat çeken IEA raporunda, hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisine verilen öneme vurgu yapıldı.

Raporun sonuçlarını duyuran IEA ekonomistlerinden Fatih Birol, CO2 salınımlarına ilişkin sonuçların ‘sürpriz’ olduğunu söyledi. Karbondioksit salınımlarının ekonomik büyümeye oranla azalmış olmasının Aralık ayında yapılacak Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi için de önemine değinen Birol, bu durumun müzakereciler için ‘gerekli bir dinamik’ oluşturduğunun da altını çizdi.

IEA ekonomisti, alınan sonuçların insanlığın iklimsel değişimlere karşı ortakça mücadele edebileceğini gösterdiğini de dile getirdi.