DAİŞ’in katliamcısının ilişkileri Almanya’da mı?

Almanya’da sayıları 7 bin civarında ifade edilen radikal dinci selefilerin bazılarının DAİŞ çeteleriyle olan bağına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

Almanya’da sayıları 7 bin civarında ifade edilen radikal dinci selefilerin bazılarının DAİŞ çeteleriyle olan bağına ilişkin yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Alman polisi, birçok katliamda yer alan İngiliz DAİŞ üyesi ‘Cihatçı John’ lakaplı kişiyle bağlantığı olan bir Alman vatandaşını tespit etti.

Düsseldorf kentinde yaşayan ve radikal islamcı çevrelerle olan bağıyla bilinen kişinin Marcel S. adındaki bir Alman vatandaşı olduğu bildirildi. Polisin yaptığı incelemelere göre, Marcel S, DAİŞ çetelerinin katliam videolarında ismi geçen ve ‘Jihadi John (Cihatçı John) lakapı Muhammed Envazi ile ilişki içerisindeydi.

DAİŞ CANİSİYLE BİRLİKTE TANZANYA’DA YAKALANDI

Jihadi John ile Marce S’nin 2009 yılında Somali’deki El Şebab çetelerine katılmak üzere Tanzanya’ya uçtukları ve burada polis tarafından gözaltına alındıkları ortaya çıkıyor. Tanzanya polisinin daha sonra Marcel ve Jihadi John ile beraberlerindeki kişiyi İngiltere’ye sınırdışı ettikleri anlaşılıyor.

FRANSA 2009’DAN BERİ TAKİP EDİYORDU

Ancak Marcel S’nin 2010 yılında İngiltere’den Almanya’ya dönüşünden sonra Alman polisinin şüphesini çektiği, hatta Fransa tarafından 2009 yılından bu yana takip edildiği de edinilen bilgiler arasında.

Marcel S’nin 2013 yılında üzerindeki Alman kimliğinin yanı sıra sahte bir Fransız kimliği ile yakalandığı, ancak o günlerde polisin yeterli bilgi sahibi olmadığı da kaydediliyor.

Marcel S’nin Almanya ve Avrupa ülkelerindeki birçok diğer radikal İslamcı gibi kimliğini gizlemekte sorun yaşamadığı ve uzun yıllar boyunca çetelerin olduğu bölgelere yaptığı seyahatlerde kendisini ‘tercüman’ olarak tanıttığı da belirtiliyor.

ÜYESİ OLDUĞU GRUPTAN BİRÇOK KİŞİ KATLİAMLARDA YER ALDI

DAİŞ üyesi olduğundan şüphelenilen ve Solingen’deki ‘Milatu İbrahim’ adlı sonradan yasaklanan grupla ilişkisi olan Marcel S’nin şimdiye dek herhangi bir katliama karışıp karışmadığı ise bilinmiyor. Ancak üyesi olduğu Solingen’deki gruptan birçok kişinin Suriye’de katliam ve saldırılarda yer aldığı biliniyor.

Milatu İbrahim adlı çete grubunun üyelerinden Robert B’nin bir intihar saldırısında öldüğü, grubun eski rap sanatçısı üyesi Deso Dogg’un ise halen DAİŞ çeteleriyle olduğu da internetteki videolardan anlaşılmıştı. Bu videolarda Deso Dogg lakaplı Denis Cuspert’in katledilen kişilerin kesik başlarını tutarken görülmüştü.