Danimarka seçimlerini sağ blok kazandı

Danimarka’da yapılan genel seçimlerde muhalefetteki sağ partiler bloku galip geldi.

Danimarka’da yapılan genel seçimlerde muhalefetteki sağ partiler bloku galip geldi.

Danimarka’da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, sağ partilerin oluşturduğu Mavi Blok 179 sandalyeden 91 ile 92 sandalye arasında kazandı. Danimarka Meclisi Folketing’deki diğer sandalyelerin 83 ile 84’ünü ise Başbakanı Helle Thorning-Schmidt liderliğindeki sol koalisyon Kırmızı Blok aldı.

Partiler bazında ise oy oranları şöyle oldu : Başbakan Thorning-Schmidt’in sol merkez Socialdemokraterne  yüzde 26, yabancı düşmanı söylemleriyle öne çıkan Dansk Folkeparti (Halk Partisi) yüzde  21 ve sağ blokun başbakan adayı Lars Løkke Rasmussen’in liderliğindeki Liberal Parti (Venstre) yüzde 19,5 civarında oy aldılar.

Seçimlerde Rasmussen’in partisi Venstre’nin son 25 yılın en düşük oy oranını aldığı görülürken, Mavi Blok içindeki yabancı düşmanı Danimarka Halk Partisi rekor oy oranına ulaştı.

Seçim sonuçlarına göre, 2009-2011 arasında başbakanlık yapan Lars Løkke Rasmussen yeniden başbakanlık görevine gelecek. Başbakan Helle Thorning-Schmidt ise, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra tüm görevlerinden istifa ettiğini duyurdu.

Yeni hükümeti kurması beklenen Rasmussen’in ise özellikle Danimarka Halk Partisi’nin politik duruşu nedeniyle zayıf bir başbakanlık göreviyle karşı karşıya kalacağı yorumları yapılıyor.