Donbass’tan Kiev’e ültümaton gibi çağrı

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Kiev yönetiminden özel statü verilecek bölgeleri 3 gün içinde belirlemesini talep etti.

Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, Kiev yönetiminden özel statü verilecek bölgeleri 3 gün içinde belirlemesini talep etti.

İnterfax haber ajansına konuşan Donetsk'in Ukrayna Temas Grubu Yetkili Temsilcisi Denis Puşilin, Minsk Anlaşması çerçevesinde Donbass'ta özel statü verilecek bölgelerle ilgili kararnamenin Ukrayna Parlamentosu tarafından 3 gün içinde kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

‘PARLAMENTO KABUL ETMEZSE MİNSK UYGULANAMAZ’

Puşilin, kararnamenin belirtilen sürede kabul edilmemesi halinde anlaşmadaki diğer maddelerin uygulanmasının imkansız hale geleceğini vurguladı.

Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin Ukrayna Temas Grubu Yetkili Temsilcisi Vladislav Deynego da, Ukrayna Parlamentosu'nun kararnameyi kabul etmemesi halinde bunun Minsk Anlaşması'nın bozulması anlamına geleceğini belirtti.

Deynego, Ukrayna ordusunun dün Şirokino'ya ateş açarak anlaşmayı ihlal etmeye başladığını kaydetti.

DONBASS’I KİM TEMSİL EDİYOR

Ukrayna Meclis Başkanı Vladimir Groysman ise ülke anayasasında öngörülen değişikliklere ilişkin istişare müzakereleri için 2010 yılında seçilen Donetsk ve Lugansk il yöneticileriyle masaya oturabileceklerini söyledi.

Donetsk temsilcisi Puşilin de, Groysman'a kullandığı ifadelere daha fazla dikkat etmesi konusunda uyarı geldi. Donetskli yetkili, "Groysman'ın sözlerinden yola çıkacak olursak, bizim de Ukrayna'nın devrik lideri Viktor Yanukoviç'in, mevcut Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'dan daha meşru olduğunu söylememiz gerekir. Kiev, anayasada değişiklik konusunu Donbass'taki eski yönetimle görüşmek istiyorsa, o halde ateşkes, ağır silahların tahliyesi ve esir takası gibi konuları da onlarla konuşsunlar" dedi.

Deynego da, Rusya, Almanya ve Fransa'nın Groysman'ın öne sürdüğü fikri kabul etmeyeceğini söyledi. Lugansklı yetkili, Ukrayna Temas Grubu'nda da bu fikrin kabul görmeyeceğini vurguladı.