Eboladan ölümler 9 bin 800’ü aştı

Batı Afrika ülkelerinde etkili olan ebola salgınının yol açtığı ölümler devam ediyor. Aralık 2013’den bu yana devam eden salgında yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bin 800’ü aştı.

Batı Afrika ülkelerinde etkili olan ebola salgınının yol açtığı ölümler devam ediyor. Aralık 2013’den bu yana devam eden salgında yaşamını yitirenlerin sayısı 9 bin 800’ü aştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan ve 1 Mart’a kadar olan süreyi kapsayan son verilere göre, Aralık 2013’te Gine’de 2 aylık bir bebeğin ölümüyle başlayan salgından dolayı virüs bulaşanların sayısı 23 bin 969’a ulaştı. Bu kişilerden 9 bin 807’si yaşamını yitirdi. 

Ebola virüsünden yaşanan ölümler en fazla Liberya’da kaydedilirken, virüse yakalanan kişilerin yarıya yakını ise Sierra Leone vatandaşı idi. Liberya’da virüse yakalanan 9 bin 249 kişiden 4 bin 117’si yaşamını yitirirken, Sierra Leone’de 11 bin 466 vakadan 3 bin 546’sı ölümle sonuçlandı.

Salgının başladığı ülke olan Gine’de ise 3 bin 219 vakadan 2 bin 129’unda ölüm görüldü. Diğer ölümler ise daha önce Nijerya ve Mali gibi ülkelerde tespit edilmişti.

Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında Zaire’de tespit edilmiş ve sonrasında meydana gelen birçok salgında on binlerce kişinin yaşamına mal olmuştu. Aralık 2013’te başlayan son salgın ise bugüne kadarki en ölümcül ebola salgını olarak kayıtlara geçti.

Ölüm oranları yüzde 90’lara kadar ulaşabilen ebola virüsüne karşı henüz kesin bir tedavi yöntemi veya aşı geliştirilebilmiş değil. Virüs kan, vücut salgıları veya deri yoluyla insandan insana ya da hayvandan insana bulaşabiliyor.

Yüksek ateş, kas ağrısı, aşırı halsizlik, baş ve boğazdaki ağrılarla ilk belirtilerini gösteren hastalık bulaştığı kişide daha sonra kusma, ishal, deri dökülmesi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları ve bazı durumlarda içe ve dış kanamaya yol açıyor.