El Kaide’ye bağlı gruplar ÖSO komutanını öldürdü

El Kaide’ye bağlı gruplar ÖSO komutanını öldürdü

Suriye’de Başar El Esad ordusuna karşı savaşan Batı destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Kemal Hamami, görüşmeye gittiği El Kaide bağlantılı gruplarca öldürüldü.

ÖSO’nun bir sözcüsü yaptığı açıklamada El Kaide’ye bağlı Irak ve Doğu’daki İslam Devleti’nin ÖSO Yüksek Askeri Meclis üyesi Ebu Basıl El Ladkani kod adlı Kemal Hamami’yi öldürdüğünü bildirdi. Sözcü, “İslam Devleti üyeleri beni arayarak Ebu Basıl’ı öldürdüklerini ve tüm Yüksek Askeri Meclis üyelerini öldüreceklerini söyledi” dedi. ÖSO sözcüsü “Ebu Basıl, savaş planlarını tartışmak için onlarla görüşüyordu” dedi.

Bazıları El Kaide bağlantılı olmak üzere radikal dinci gruplar, son aylarda Suriye’de diğer bir çok grubu da kendilerine çektiler. Geçtiğimiz 5 Temmuz Cuma günü Türkiye sınırı yakınlarındaki El Dana kentinde ÖSO savaşçıları ile radikal dinci bir grup arasında ölümcül çatışmalar yaşanmıştı.

Irak İslam Devleti, aylardan beridir Suriye’de muhalif grupların ele geçirdiği alanlarda kendi otoritesini dayatıyor. El Nusra Cephesi’ni bastıran grup, “kurtarılmış” bölgelerde katı Şeriat kanunlarını uyguluyor. Yolsuzluk yapmakla suçlanan savaşçılar infaz ediliyor, Esad rejimi yanlıları parçalanarak öldürülüyor. Bu vahşi cezalandırma yöntemlerinin görüntüleri de son zamanlarda internet üzerinde dolaşıyor.

25 Mayıs’ta Afrin’de Kürtlere yönelik saldırılarda bulunan ve aralarında İslam Devleti’nin de bulunduğu gruplardan birinin komutanı da şüpheli bir şekilde öldürülmüştü. Liva el Tevhid grubunun komutanı Şamil’in öldürülmesini gerekçe yapan gruplar Kürtlere saldırılarda bulunmuştu. YPG ise bu olayın soruşturulmasını isteyerek, Şamil’in Kürtlerle iyi ilişkileri olduğuna dikkat çekmişti. YPG komutanı Sipan Hamo, Şamil’in öldürülmesini bir “komplo” olarak değerlendirmişti.

EL KAİDE’Yİ TÜRKİYE DESTEKLİYOR

Radikal dinci gruplara Türkiye’nin de destek verdiği artık bir sır değil. El Nusra örgütü bir çok kez Türkiye sınırlarından geçerek Kürtlere saldırılarda bulunmuştu. En son Batı Kürdistan’da Afrin asayişi tarafından yakalanan üç Tunuslu El Kaide militanı Türkiye ile El Kaide ilişikleri konusunda önemli bilgiler verdi. ANF’nin haberine göre resmi olarak İstanbul Atatürk Havalimanı-Antakya-Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye geçen militanlara Türk subaylardan oluşan bir ekip yardım ediyor.