Endülüs seçimlerinde Podemos üçüncü oldu

İspanya'nın Endülüs özerk bölgesinde yapılan bölgesel seçimlerde sosyalist parti PSOE, geniş bir zafer elde etti

İspanya'nın Endülüs özerk bölgesinde yapılan bölgesel seçimlerde sosyalist parti PSOE, geniş bir zafer elde etti. Sağcı parti, ağır bir oy kaybıyla ikinci sırada yer alırken, İspanya'nın Syriza'sı olarak değerlendirilen Podemos, önemli bir çıkış yaparak üçüncü güç oldu.

İspanya'da bu yıl artarda birçok seçim var. Endülüs seçimleri tüm partiler açısından test niteliğindeydi. 8,4 milyon nüfusu ile İspanya'nın en yoğun nüfuslu özerk bölgesi Endülüs, siyasi açıdan stratejik bir öneme sahip.

Pazar günü yapılan seçimlerde sosyalist partiyi, bölge başkanı Susana Diaz, Podemos'u Teresa Rodriguez temsil etti. Her ikisi de kadın. Her ikisi de başarılı oldu.

Sosyalist parti 33 yıldır iktidarda olduğu Endülüs'te yeniden zafer kazandı. Oyların yüzde 35,4'ü sosyalist partiye gitti. 109 sandalyeli Endülüs parlamentosunda 47 sandalye sosyalist partinin oldu.

2011'den İspanya merkezi hükümetinin başında olan sağcı Halk Partisi PP, yeniden ikinci oldu ancak ağır bir oy kaybına uğradı. 2012'deki seçimlerde yüzde 40,7 oyla 50 sandalyesi olan Halk Partisi, yüzde 26,8 oyla ancak 33 sandalye kazanabildi.

Bir yıl önce kurulan ve daha önce Endülüs'te hiç seçimlere girmeyen anti-liberal parti Podemos, yüzde 14,8 oy ve 15 sandalye ile bölgenin üçüncü partisi oldu.

Podemos'un lideri Pablo Ilgesias, Twitter üzerinde yayınladığı kısa mesajında "Yol yürüyerek açılıyor. Bu ilk adım için teşekkürler Endülüs'e, teşekkürler yürüyüşçülere, daha ileriye gideceğiz" dedi.

Podemos, Mayıs 2014'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 1,2 milyon oy alarak 5 vekil çıkarmayı başarmıştı. Diğer bir yeni parti olan merkez sağcı parti Ciudadanos ise yüzde 9,3 oy ile 9 sandalye elde eti.

Altı yıldır ağır bir ekonomik kriz yaşayan ve işsizliğin yüzde 23,7'ye dayandığı İspanya'nın önünde bu yıl birçok seçim daha var.

Mayıs ayında 13 özerk bölgede daha parlamento ve belediye seçimleri yapılacak. Eylül ayında Katalonya özerk bölgesinde, bağımsızlık gündeminin merkeze oturacağı genel seçimlere gidilecek. 20 Aralık'ta ise ülkede genel seçimler var.