Eritreliler ülkelerinden kaçıyor!

Eritreliler ülkelerinden kaçıyor!

Eritre'ye girerek insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma yürütmesine izin verilmeyen Birleşmiş Milletler (BM), her ay 2 ila 3 bin kişinin şiddet sarmalındaki bu ülkeden kaçtığını belirtti.

BM'nin Eritre'ye ilişkin İnsan Hakları Özel Raportörü Sheila Keetharuth, raporunu oluşturmak için, ülkelerinden kaçan Eritrelilerle görüştü. Etiyopya ve Cibuti'deki mülteci kamplarını ziyaret eden raportör Keetharuth, Eritrelilerin kendi orduları tarafından öldürülme pahasına Avrupa'ya ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Raportöre göre her ay 2 ila 3 bin kişi Eritre'den kaçıyor.

Keetharuth, yaşanan ağır insan hakları ihlalleri arasında işkence, yargısız infazlar, keyfi tutuklamalar, insanlık dışı tutukluluk koşulları ve 18-50 yaş arası Eritreliler için zorunlu olan süresiz bir şekilde uzayan askerliğe dikkat çekti.

Raportör, İtalya'ya yılın ilk dokuz ayında deniz yolu ile ulaşan Eritrelilerin sayısının Suriyeliler kadar olduğunun altını çizdi. Diğer bir ifadeyle, bu iki ülkenin her birinde 7 bin 500'er kişi 2013'ün ilk dokuz ayında İtalya'ya ulaştı. Aynı süre içine 3 bin Somalili İtalya kıyılarına ulaşırken, çoğunluğu Eritreli olmak üzere 366 erkek, kadın ve çocuk 3 Ekim günü İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında hayatını kaybetti.

Perşembe günü BM Genel Kurulu'nun sosyal ve kültürel sorunları ele alan üçüncü komisyonu önünde konuşan Keetharuth, "İnsanlar, alandaki insan hakları durumu düzeldiğinde ancak bu kadar tehlikeli yolculuklara başvurarak hayatlarını tehlikeye atmaktan vazgeçecekler" dedi.

Eritre'nin BM nezdindeki elçisi Araya Desta, raportörün açıklamalarını tepki göstererek ülkesinin sınırları yasadışı geçen insanları öldürme politikasının olmadığı,  tutuklulara işkence yapılmadığı ve ve yargısız infazların yaşanmadığını savundu.