Ermeni Kilisesi soykırım kurbanlarını aziz ilan etti

Ermeni Kilisesi soykırım kurbanlarını aziz ilan etti

Ermeni Kilisesi, 1915 soykırımı sırasında hayatını kaybedenleri "aziz" ilan etti.

Kutsal Eçmiadzin ana mekânında bulunan Ermeni Apostolik Kilisesi Piskoposlar Meclisi, 1,5 milyon kişinin katledildiği tahmin edilen 1915 soykırımı kurbanı Ermenileri azizlik mertebesine yükseltilmesine prensip olarak karar verdi. Böylece Ermeni Kilisesi, 18'inci yüzyıldan sonra ilk defa kutsamada bulundu.

Ermeni medyasında yer alan haberlere göre Ermeni Kilisesi bu kararı, Piskoposlar Meclisi'nin 1651’den bu yana gerçekleşen en büyük toplantılarında aldı.  

Piskoposlar Meclisi'nin bir sonraki toplantısında azizlik kararı listelerinin ve detaylarının oluşturulması için komisyon kurulacak.   Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan kararı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.  Kararın, 1915 olaylarının 100'üncü yıl dönümü yaklaşırken alınması dikkat çekti.

Ermeni Apostolik Kilisesi dünya Ermenilerinin büyük bir çoğunluğunun üye olduğu dünyanın eski milli Hıristiyan kiliselerinden biri. Kilise Hıristiyanlığın diğer mezhepleri tarafından monofizit bir kilise olarak tanımlanıyor. Monofizit görüş İsa peygamberin hem insani hem de tanrısal olmak üzere iki değişik tabiatı bulunduğunu savunan bir görüş olarak dikkat çekiyor.