Ermenistan’da cinsiyetçi kürtaja yasak geliyor

Ermenistan'da cinsiyete dayalı kürtaj yapılmasını yasaklayan bir tasarı meclise geldi.

Ermenistan'da cinsiyete dayalı kürtaj yapılmasını yasaklayan bir tasarı meclise geldi.

Yasa tasarısı kabul edilirse, göreceli bir muhafazakarlığın olduğu Ermenistan'da bir ilk olacak.

Yasa tasarısı 2 Temmuz günü Parlamento'ya sunuldu. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı tasarı, açık bir şekilde tüm seçici kürtajları yasaklıyor. Bu yaza özel olarak, hamileliğin 12 ile 22 haftası arasında bir doktorun onayı olmadan kürtaj yapılmasını engelliyor.

Hamileliğin 12 ile 22'nci haftası arasında kürtaj yapmak isteyen kadınların bir hastaneden yazılı belge alması ve üç gün beklemesi gerekecek. Bu süre içerisinde psikologlar ve uzmanlar, bu tercihin sonuçlarını anlamasına yardım etmek için kadın üzerinde çalışma yapacaklar.

Yeni Ermenistan Dergisi "La Nouvelle Armenie"ye göre yasayı ihlal eden doktorlar asgari ücretin 70 ila 100 katına denk gelen para cezalarına çarptırılabilecek. Doktorlar Ermenistan'da 55 bin dram, yani 115 dolar asgari ücret alıyorlar.

Yasa tasarısının ne zaman ne zaman tartışılacağı henüz netleşmedi ancak Eylül ayında parlamento açılışında öngörülüyor.

Ermenistan Sağlık Bakanlığı'na göre, cinsiyeti kadın olduğu için her yıl 2 bin kürtaj gerçekleşiyor. Sovyetler döneminde bu uygulama daha az görülüyordu. Uzmanlar seçici kürtajın 1991'den bu yana Ermenistan'da doğum oranlarını etkilediğine inanıyor.

Birleşmiş Milletler Fonları'nın Erivan bürosunu yöneten Garik Hayrapetiyan, "durum çok kritik" derken, Sosyolojik araştırmalar merkezi Sociometer müdürü Aharon Adibekiyan, her şeyden önce zihniyetin değişmesi gerektiğini söylüyor.