Ermenistan mültecileri 'Kızıl Kürdistan'a yerleştiriyor

Ermenistan mültecileri 'Kızıl Kürdistan'a yerleştiriyor

Ermenistan Suriye’den gelen Ermeni mültecileri Yukarı Karabağ ve Kızıl Kürdistan olarak bilinen bölgeye yerleştiriyor. Azerbaycan'ın BM temsilcisi konuya itiraz ederek bunun yeni bir krize yol açabileceğini belirti.  

Azerbaycan'ın BM temsilcisi yaptığı açıklamada Ermenistan'ın Suriye'deki Ermenileri Karabağ bölgesine yerleştirerek iki ülke arasındaki krizde yeni tehlikeli bir süreç başlattığını savundu.

Suriye'de çoğunluğu Halep'te olmak üzere Lazkiye, Kesab, Qamışlo, Şam ve Humus'ta yaşayan Ermeniler, iç savaşın yoğunlaşmasıyla birlikte Ermenistan’a göç etmeye başladı. Daha önce gelenlerin bir kısmı geçici olarak Erivan’a yerleştirildi. Ermeni hükümeti ve Diaspora Bakanlığı, yeni yerleşim ve eğitim programları uygulamaya çalışıyordu.

Azerbaycan'ın BM temsilcisi alınan kesin bilgiler uyarınca Ermenistan yönetiminin Suriyeli Ermenileri teşvik ederek onların iki ülke arasındaki anlaşmazlık konusu olan Karabağ'a yerleşmesini sağladığını, aslında bununla iki ülke arasındaki anlaşmazlığın daha da armasına yol açtığını söyledi.

Öte yandan Ermenistan yetkilileri 10 bin civarında Suriyeli Ermeni mülteciyi kabul ettiklerini açıklasalar da gerçek rakamın bundan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında kriz sebebi olarak süren Yukarı Karabağ olarak adlandırılan alanın bir kısmı Kızıl Kürdistan olarak biliniyor. Burası Kürtlerin tarihsel yerleşim yerleri olan Lâçin, Kelbecer, Kubatlı, Zengilan ve Cebrail ile Zengezur’un bir kısmından oluşuyor. Kürtler bu yerleşim yerlerinden göçertilmişlerdi.