Ermenistan, Süryani-Rum soykırımını tanıdı

Ermenistan Parlamentosu tarihi bir karara imza atarak, Süryani-Asuri ve Rumlara 1915 yılında soykırım yapıldığını kabul etti

Ermenistan Parlamentosu tarihi bir karara imza atarak, Süryani-Asuri ve Rumlara  1915 yılında soykırım yapıldığını kabul etti.  Böylelikle Ermenistan İsveç”ten  sonra Asuri-Süryani ve Pontus Rumlarına soykırımı tanıyan ikinci ülke oldu. 
Ermenistan Parlamentosu'nda bugün yapılan oylamada, 117 milletvekilinin tamamı önergenin kabul edilmesi yönünde oy kullandı.
Ermenistan’ın bu kararı dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan 3,5 milyonu aşkın Asuri-Süryani tarafından sevinçle karşılandı. 

'DAYANIŞMAYA VESİLE OLACAK'

Süryani Soykırım Araştırmalar Merkezi (Seyfo Center) Başkanı Sabri Atman, Ermenistan’ın Seyfo Soykırımı'nı tanımasını yerinde ve doğru bir karar olarak değerlendirdiklerini ve selamladıklarını söyledi. 
Kararın, Süryani halkı açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Atman, soykırıma uğrayan halklar arasındaki dayanışmanın pekişmesine katkıda bulunacağına inandığını ifade etti.

'ULUSLARARASI ALANDA ETKİSİ OLACAK'

Atman, bu kararla Ermenilerin 1915 yılında soykırıma uğrayan tek halkın kendileri olmadığını ve kendileriyle birlikte Süryani ve Rumların da soykırıma uğradıklarını kabul ettiklerini belirtirken, kararın uluslararası alanda etkileri olacağını söyledi. 
Seyfo Center’in kısa vadeli stratejisinin, Ermeni Soykırımı'nı kabul eden ülkelerden Süryani ve Pontus Rumlarını da soykırıma uğrayan halklar arasına katma talebinde bulunmak olacağını belirten Atman, taleplerine olumlu yanıt alacaklarına inandıklarını belirtti.
Atman, soykırımın üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen Türkiye’nin soykırımını inkar ettiği gibi soykırım ve insanları linç etme kültürünü devam ettirdiğini ifade etti. Atman, çağdaş ve demokratik bir Türkiye’yi kurmanın yolunun 1915 yılında Ermeni, Asuri-Süryani, Rum ve Êzîdî halklarına yapılan 20. yüzyılın ilk büyük soykırımını kabul etmekten ve bunun gereklerini yerine getirmekten geçtiğine vurgu yaptı. 

'ERDOĞAN’IN GÜNDEMİ SAPTIRMA GİRİŞİMİNE YANIT

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan’da devlet liderlerini Çanakkale’ye davet ederek gündemi saptırma girişimine karşı en iyi cevabı Ermenistan’ın soykırımı kabul etmekle verdiğini ve diğer ülkelerin Ermenistan’ı izleyeceğini umduğunu dile getiren Atman, Nisan ayında ABD’den bir Asuri delegasyonunun Ermenistan’a giderek Erivan’da yapılacak olan soykırım etkinliklerine katılacağını ve Ermenistan Cumhurbaşkanı  Sery Sarkisyan ile görüşeceğini kaydetti. Atman, Ermenistan’dan sonra Fransa’nın Süryani Soykırımı'nı tanıyan üçüncü ülke olacağına inandığını söyledi.

'TÜRKİYE'NİN TANIMASI İÇİN DE PRATİK ADIMLAR ATILMALI'

İsveç’te faaliyet gösteren Asuri-Süyani-Keldani Derneği'nin Başkanı Özcan Kaldoyo, kararın gecikmiş ama son derecede olumlu olduğunu belirtti.
Koldoyo, “Biz Ermenilerle birlikte soykırımına uğradık. Birlikte öldürülen halkların olanları kabul etmesi anlamlıdır” diyerek, Ermenistan’ın aldığı kararı diğer ülkelerin takip etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Merkezi Stockholm’de bulunan Suroyo Tv Genel Yayın Yönetmeni Jakob Mirza da, Ermenistan’ın kararını, “Beklenen bir karardı. Halkımız Seyfo’yu kabul etmediği için Ermenistan’ı eleştiriyordu. Bu kararın alınması halkımızın gösterdiği çabaların meyve verdiğini göstermesi açısından da oldukça önemli” sözleriyle yorumladı.
Til Temir, Hasekê ve Ninova’da Asuri-Süryanilerin yeni bir Seyfo’yla karşı karşıya kaldıkları bir dönemde Ermenistan’ın kararının oldukça önemli olduğunu ve Türkiye’yi de etkileyeceğini belirten Mirza, “Artık Türkiye de Seyfo’nun tanınması için pratik adımlar atmalı” dedi.

'BATI DA İKİ YÜZLÜLÜĞE SON VERMELİ'

25 bini aşkın Asuri-Süryaninin yaşadığı Södertelje Belediyesi’nin Meclis Üyesi Metin Rhawi, bugüne dek Ermenistan’ın Seyfo’yu tanımamasının kendileri açısından bir soru işareti olduğunu belirterek, “Biz Seyfo’yu ilk tanıyan ülkenin Ermenistan olacağını tahmin ediyorduk. Geç de olsa Ermenistan’ın Seyfo’yu kabul etmesi bizler açısından çok önemli ve bu diğer ülkeleri de Seyfo’nun tanınması için etkileyecektir” diye konuştu.
Seyfo ile ilgili tüm bilgi ve belgeleri ABD ve Avrupa ülkelerine ilettiklerini belirten Rhawi, “Ermenistan’ın soykırımını kabul etmesi bizim için birlikte kardeşce yaşamanın, ortak geleceğin bir kanıtıdır. Batılılar iki yüzlülüğe son verip Seyfo’yu kabul etmelidir” dedi.

3 YILDIR TARTIŞILIYORDU

2012 yılında aralarında Seyfo Center’in de bulunduğu 60 civarında örgüt Ermenistan Parlamentosu’nda görev yapan milletvekillerine birer mektup yollayarak Asuri-Süryanilere soykırım yapıldığının kabul edilmesi için girişimde bulunmalarını istemişti. 
Ancak önergeye yeteri sayıda milletvekilinin imza atmaması nedeniyle konu parlamentoda oylanamamıştı.  60 örgüt arasında yer alan bazı Ermeni sivil toplum örgütleri milletvekillerinin önergeyi imzalamamalarına tepki göstermişti.