Esad: Suriye'ye dış müdahale dünyada domino etkisi yaratır

Esad: Suriye'ye dış müdahale dünyada domino etkisi yaratır

Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, “güvenli bir şekilde Suriye’yi terk etme” yönündeki öneriyi reddederek, “Ben Suriyeliyim. Bu durumda Suriye’de yaşamam ve ölmem gerekiyor” dedi. Esad, olası bir dış müdahale konusunda da yararak dünyada domino etkisi yaratacaðını savundu.



Arapça dilli Rus televizyon kanalı Russiya al-Yum’a mülakat veren Başar El Esad, “Ben bir kukla deðilim” dedi ve ekledi: “Ben Suriyeliyim. Bu durumda Suriye’de yaşamam ve ölmem gerekiyor” dedi.

Salı günü Ýngiliz Başbakan David Cameron, eper akan kanı durduracaksa Esad’ın “Suriye’den güvenli çıkışına” sıcak baktıðını söylemişti. Batı ve körfez ülkelerinin desteðindeki silahlı muhalefet de Esad’ın gidişinin diyalog için olmazsa olmaz şart olarak öne sürüyor.

Muhalefet uluslar arası toplumu harekete geçmeye çaðırırken, Suriye Devlet Başkanı, bir dış müdahalenin Atlantik Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na dünyada bir domino etkisi yaratacaðını savundu.

Ülkesini bölgede laikliðin, istikrarın ve birlikte yaşamın son kalesi olarak sunan Esad, eðer gerçekleşirse Suriye işgalinin maliyetinin dünyanın ödeyebileceðinin üzerinde olacaðını söyledi.

Esad, “Batı’nın bu yönde gideceðini düşünmüyorum ama eðer yaparsa, kimse sonrasında yaşanacakları tahmin edemez” dedi.

Suriye’de Mart 2011’de başlayan ayaklanmalar kısa sürede silahlı çatışmalara dönüştü. Batılı medyanın temel kaynaðı olan Londra merkezli Suriye Ýnsan Hakları Gözlemevi’ne göre olayların başından bu yana 37 bini aşkın kişi öldü. Bu rakamı başka kaynaklardan doðrulamak mümkün görünmüyor. Ancak her gün Suriye’den ölüm haberleri geliyor. Özgür Suriye Ordusu adı altında hareket eden silahlı gruplar ise Batı, körfez ülkeler ve Türkiye tarafından destekleniyor.