Euro krizi Almanya’ya 100 milyar kazandırdı

Yunanistan başta olmak üzere Euro ülkelerinde son 5 yılda yaşanan mali krizlerin en çok Almanya'ya çıkar sağladığı belirtiliyor.

Yunanistan başta olmak üzere Euro ülkelerinde son 5 yılda yaşanan mali krizlerin en çok Almanya'ya çıkar sağladığı belirtiliyor.

Halle Ekonomik Araştırmlara Enstitüsü (IWH) tarafından yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, Yunanistan'da 2010 yılından bu tarafa yaşanan kriz Almanya'nın devlet tahvili satışlarında düşük faizlerle 100 milyar Euro kazanç elde etmesini sağladı.

Euro ülkelerinde yaşanan ancak en ağır etkileri Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizle görülen bu durum sayesinde Almanya'ya gayri safi milli hasılasının yüzde 3'ü kadar tasarruf elde edildi. Euro ülkelerindeki krizler nedeniyle yatırımcılar Almanya gibi ‘güvenilir’ olarak kabul edilen ülkelere yöneldi. Uluslararası kredi derecelendirme ajanslarından daha iyi notlar alan Almanya bu yatırımcıları çekmede daha başarılı oldu.

Ayrıca kriz nedeniyle yatırımcıların yöneldiğini gören Almanya, devlet tahlillerini düşük faizlerle satışa sunma imkanı yakaladı. 100 milyar Euro’yu bulan gelirin tahlil faizleri sayesinde yapılan tasarruf ile elde edilidği de IWH raporunda yer aldı.

IWH araştırmasında, sadece Syriza’nın seçimleri kazandığı Ocak ayındaki belirsizlikten kaynaklı olarak yatırımcıların Almanya’yı tercih edeceği bilindiğinden faizlerin yüzde 0,3 oranında düştüğüne vurgu yapıldı.

IWH, Almanya’nın tahvillerden elde ettiği büyük kazanca rağmen Euro krizinin diğer boyutlarıyla ‘zararlı’ olduğunu da savundu.