FARC ile Kolombiya arasındaki Oslo görüşmeleri başladı

FARC ile Kolombiya arasındaki Oslo görüşmeleri başladı

Kolombiya hükümeti ile FARC örgütü Norveç’in Başkenti Oslo’da barış görüşmelerine resmen başladı. Görüşmelerin bir ay sürmesi bekleniyor.

Görüşmelerin resmen başlamasıyla ilgili Oslo’da bir otelde basın toplantısı düzenlendi. Arabulucular ile tarafların baş müzakerecilerinin katıldıðı toplantıda ortak basın metni okunarak, Oslo’daki barış görüşmelerinin bir ay süreceði, ardından görüşmelere Küba’da devam edileceði belirtildi.

FARC adına konuşan baş müzakereci Ivan Marquez, “Elimizde zeytin dalı ile geldik” diyerek örgüt olarak ‘istikrarlı ve kalıcı bir barış” arayışı içinde olduklarını vurguladı.

Kolombiya hükümeti baş müzakerecisi Humberto de la Calle ise, iki tarafın da sosyal deðişim konusunda hemfikir olduðunu söyledi. “Biz bu sürecin daha önce yapılandırılan sürecin bir devamı olduðunu söylemiştik” diyen Calle, Şubat ayında başlayan görüşmelerin ilk etabına dikkat çekti. Calle, mevcut görüşmelerin sürecin ikinci etabını oluşturduðunu kaydetti.

Sürecin üçüncü etabının bir antlaşma imzalayarak ‘silahlı çatışmaya son vermek” olduðunu belirten Calle, nihai antlaşmanın kamuoyuna sunulacaðını ifade etti.

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında daha önce 3 kez barış için müzakereler yapıldı, ancak bunlar başarısızlıkla sonuçlandı.

Bugün resmen başlayan görüşmelerde 5 temel konu üzerinde müzakereler yapılacak; silahlı çatışmaya son verilmesi; toprak reformu; siyasal süreç ile toplumsal katılımın garantileri; uyuşturucu trafiði ve çatışma maðdurlarının hakları.

Ancak ortak bildiride, ilk netleştirilecek olan konunun kırsal kalkınma olduðu belirtilerek, bunun 15 Kasım’dan itibaren Havana’da ele alınacaðı kaydedildi. FARC örgütü 1960’lı yılların başında başkaldırı ve silahlı mücadelesinin temelinde toprak reformu yer alıyor. FARC müzakerecisi Ivan Marquez, Kolombiya topraðının çoðunun “devlet terörizmi tarafından çalındıðını” belirterek, ülkedeki fakirlikten toplumun yüzde 70’inin etkilendiðini, 12 milyon insanın ise aşırı fakirlik koşullarında yaşadıðına dikkat çekti.

Oslo’da taraflar arasındaki görüşmeler çatışma ve operasyonların devam ettiði koşullarda yapılıyor. Kolombiya devlet başkanı Juan Mauel santos, FARC’ın ateşkes çaðrısını reddederek, nihai anlaşma saðlanana kadar operasyonların devam edeceðini söylemişti.

Çarşamba günü FARC gerillaları tarafından başkentin kuzey-batı bölgesinde bir petrol boru hattına düzenlenen saldırıda 13 kişi yaralanmıştı. Hükümetin FARC gerillalarının kontrolündeki bölgede sürdürdüðü hava ve kara operasyonları ise aralıksız devam ediyor.