FAZ: Yunanistan ödemeye yapamayacak duruma geliyor

ABile sert müzakereler yürüten Yunanistan’da devletin önümüzdeki haftalardan itibaren ödeme yapmakta zorlanacağı iddia ediliyor. İddia Alman basınında yer alırken, Syriza lideri Başbakan Tsipras tersi yönde açıklamalar yapmıştı.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’da yer alan haberde, Yunanistan’ın önümüzdeki haftalarda ödeme güçlüğünün ortaya çıkacağı iddia edildi. Avrupa Birliği Komisyonu’na dayandırılan habere göre, Yunanistan’ın mali durumu 9 Nisan’dan sonraki dönem için ‘kritik’ olarak değerlendiriliyor.

Gazetenin iddiasında, Yunanistan’ın 8 Nisan’a kadar yapacağı ödemeler haricinde 7,2 milyar euroluk yeni kredi geri ödemeleri üzerine müzakere yürütmesi gerekeceği hatırlatıldı. Haberde, Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın 8 Nisan’a kadar AB Komisyonu, Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF)’yi yeni geri ödemeler konusunda ikna etmesi gerektiği kaydedildi.

FAZ’ın haberinde AB Komisyonu uzmanlarının daha önce de Yunanistan’daki olası ödeme krizini tahmin ettikleri belirtilirken, devletin önümüzdeki aybaşındaki ücret ve maaşları ödeyebileceği savunuldu.

FAZ’ın iddiasına yönelik henüz bir açıklama yapılmazken, Yunanistan’a kredi veren kuruluşlar ülkenin bir dizi reform yapmasını şart koşmuşlardı. Başbakan Aleksis Tsipras Cuma günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki günlerde bir reform programı sunulacağını duyurmuştu.

Tsipras ayrıca ülkesinin herhangi bir likidite sorunu olmadığını ve devletin ‘işler tutulabileceğinin’ altını çizmişti.