Filipinler'de Bangsamoro özerklik anlaşması imzalandı

Filipinler'de Bangsamoro özerklik anlaşması imzalandı

Filipinler hükümeti ile Moro Ýslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında, ülkenin güneyindeki Moro halkına özerklik hakkının tanındıðı barış anlaşması imzalandı.

Malezya’da Ekim ayı başlarında üzerinde uzlaşılan çerçeve barış anlaşması, başkent Manila’da Cumhurbaşkanlıðı sarayında düzenlenen törenle imzalandı. Barış anlaşması, Cumhurbaşkanı Benigno Aquino, Malezya Başbakanı Najib Razak ile MILF lideri Murad Ebrahim tanıklıðında, Filipinler yönetimi ile MLF baş müzakerecileri tarafından imzalandı.

Tören sırasında cumhurbaşkanına Moro halkına özgü bir hediye sunan MILF lideri Ebrahim, “Bu barışın sesidir” dedi. Malezya başbakanı Najib Razak ise, ahlaki yüksek bir seçimde bulunan liderler olduklarını belirterek, “40 yıldan sonra, barış ulaşılabilir bir yerdedir” dedi.

Filipinler yönetimi ile MILF’nin imzaladıðı çerçeve barış antlaşması, ülkenin güneyinde yaşayan Müslüman Moro halkına özerklik hakkını içeriyor. Buna göre Moro halkının yaşadıðı bölgede Bangsamoro özerk bölgesi kurulacak. MILF silahlı güçlerini laðvetmesine karşın, bölgedeki kamu güvenlik birimleri ordudan özerk bölgeye baðlı polis gücüne dönüştürülecek. Anlaşmaya göre, tüm bunlar kuruluşuna karar verilen ‘Geçiş Komisyonu’ tarafından hayata geçirilecek.

40 YIL SÜREN MÜCADELE

Moro Ýslami Kurtuluş Cephesi (MILF), Filipinlerin güneyinde, çoðunluðu Müslüman olan Moro halkının baðımsızlıðı için 40 yıldır mücadele veriyordu. Moro halkının baðımsızlık mücadelesinde 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti.