FLNC’den Fransa’ya ‘silahlı mücadele’ uyarısı

FLNC’den Fransa’ya ‘silahlı mücadele’ uyarısı

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls’ın Korsika Adası’na yaptığı ziyaret sırasında Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNC), yeniden silahlara dönmeye hazır oldukları uyarısında bulundu.  Altı sayfalık bir bildiri yayınlayan FLNC, “Fransa’nın ulusal haklarımızı tanıması için yeniden silahları elimize alacağız” dedi.

Fransa için “sömürgeci devlet”, Korsika’daki seçilmişler için “çoğunlukla izleyici veya işbirlikçi” diyen FLNC, “250 yıldan beridir Fransa tamimiyle sömürgeci bir yönetim işaretlerini arttırdı” dedi.

Açıklamada, “Ya Fransa, iki buçuk asırdan beridir Korsika’daki yürüttüğü yönetim anlayışının felaketi görür ve bundan sonuçlar çıkarır, ya da halkımızın imhasındaki aktif rolünü sürdürür. Bu durumda, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin ilk günlerinde olduğu gibi, Fransa’nın ulusal haklarımızı tanıması için silahları yeniden elimize alacağız” dedi.

FLNC, şunları ifade etti: “Halkımızın küresel tek tipleştirmeyi dayatan kompresör silindiri altında kaybolmaması için, küreselleşen finansal liberalizmin artan zararlarına karşı mücadele edeceğiz. Tek üretim aktivitemiz olan tarım alanlarımız ve atalarımızdan kalma kültürümüzün toprağını yaşatmak için hareket ediyoruz. Şehirlerimizin sıradan Fransız banliyölerine dönüşmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz (…) Kıyılarımızı ve dağlarımızı, kendi sömürgeci villalarını inşa etmek için yok etme iradelerine karşı tüm gücümüzle duracağız. Sadece kendi çıkarları için yıkma arayışında olan herkese karşı durarak, ekolojik mirasımızı korumayı gözeteceğiz.”

Fransa’nın bugün halen “sömürgeci bir devlet olarak kalmaya devam ettiğini” belirten FLNC, komutan Marcos’un şu sözü ile noktaladı: “Güçlü olduğumuz için haklı değiliz, haklı olduğumuz için güçlüyüz.”

VALLS: CUMHURİYET’İN TEK DİLİ VARDIR

Bu açıklamanın ardından basın mensuplarının soruları üzerine İçişleri Bakanı Manuel Valls, “tehditlerden asla etkilenmeyeceklerini” söyledi, ancak sözkonusu bildirinin incelenmeye değer olduğunu da sözlerine ekledi. Valls, “Tehditler ve bombaların diktası altında en ufak bir görüşme olmayacak” dedi.

Corse-Matin gazetesine verdiği mülakatta ise Korsika dilinin resmi dil olması talebini reddeden Valls, “Cumhuriyet Korsika diline yerini verdi ve tanıdı. Ama Cumhuriyet’in tek dili vardır, Fransızcadır. Ülke topraklarının bir parçasında ikinci bir resmi dilin olması uygun değildir.” dedi.