Fransa’da aşırı sağcı dazlak çetesine operasyon

Fransa’da son yıllarda sayıları giderek artan ve birçoğu şiddete meyilli olan aşırı sağcı gruplara yönelik büyük bir operasyon düzenlendi.

Fransa’da son yıllarda sayıları giderek artan ve birçoğu şiddete meyilli olan aşırı sağcı gruplara yönelik büyük bir operasyon düzenlendi. Picardie bölgesinde aktif olan bir dazlak grubunun en az 15 üyesi gözaltına alınırken, çetenin birçok şiddet eyleminden sorumlu olduğundan şüpheleniliyor.

Ülkenin kuzeyindeki Picardie bölgesinde aktif olan aşırı sağcı bir çete grubuna yönelik operasyonlar düzenlendi. Bölgede aşırı sağcı şiddete meyilli bir dazlak grubu olarak bilinen çetenin 15 üyesi sorgulanırken, dokuzu hakkında geçici tutuklama kararı verildi.

Şubat 2014’de başlayan soruşturmalar kapsamında çete üyeleri öldürmeye teşebbüs, dayak, hırsızlık, kaçakçılık ve yangın çıkarmak gibi birçok yasadışı faaliyetle suçlanıyorlar. Amiens kenti cumhuriyet savcısının Le Figaro’ya verdiği bilgilere göre, çetenin faaliyetleri daha çok uyuşturucu ticareti ve hırsızlıktan elde ettikleri gelirlerle finanse ediliyordu.

Birçok öldürücü silahla yakalanan aşırı sağcı çete üyelerinin daha önce bazı kişilere fiziki saldırıda bulunduğu kaydediliyor.

Uzun süredir takip edilen çete üzerine çalışmalarıyla bilinen sosyolog Stéphane François’ya göre, Picardie bölgesi aşırı sağcılar için ‘elverişli topraklar’dan biri. Bölgede aşırı sağcı ve ırkçı temellerin olduğunu kaydeden François, yüksek işsizlik oranlarının da bazı gençleri bu tür çetelerce kullanılabilir hale getirdiği görüşünde.

Çete üyelerinin dazlaklardan oluştuğu ve ellerinin üzerinde haç şeklinde bir damga taşıdıkları da biliniyor. Çetenin liderinin 25 yaşında bir genç olduğu ve 18 yaşından bu yana poliste kaydı olduğu da edinilen bilgiler arasında.

Picardie bölgesindeki çetenin, 2013 yılında gündeme gelen Paris merkezli ‘Troisième voie (Üçüncü Yol)’ adlı ırkçı çeteyle de bağı olabileceği düşünülüyor. 2013 yılında Clément Meric adlı solcu bir gencin öldürülmesine karıştığı bilinen Üçüncü Yol çetesine Picardie bölgesinin temsilciliğini kurmak isteyen grubun dün gözaltına alınan çete üyeleri olduğu da tahmin ediliyor. Üçüncü Yol çetesi, Clément Meric cinayeti sonrasında kendi kendisini feshetmek zorunda kalmıştı.