Fransa'da Müslüman olmak bugün daha zor!

Fransa'da Müslüman olmak bugün daha zor!

Fransa'da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Fransızların yüzde 74'ü ırkçılığı toplum için bir "tehlike" olarak görürken,  ırkçılık karşıtı derneklere de fazla güvenmiyor. 

1983 yılında ulusal çapta ırkçılığa karşı ve eşitlik için yapılan ilk yürüyüşten 30 yıl sonra, Fransızların çoğunluğu ırkçılığın arttığını düşünüyor. 

Irkçılığa ve Antisemitizme Karşı Uluslararası Mücadele Ligi (Licra) için OpinionWay anket kuruluşu tarafından yapılan kamuoyu araştırmasına göre  Fransızların yüzde 74'ü ırkçılığı toplum için "tehlike" olarak görüyor. 

Bununla birlikte Fransızların yüzde 59'u ırkçılığın son 30 yılda arttığını düşünürken, yüzde 61'i Müslüman olmanın daha zorlaştığı, yüzde 56'sı ise magreb kökenli olmanın 30 yıl öncesine göre daha zorlaştığı yönünde görüş belirtti. 

Buna karşın Fransızların yüzde 61'ine göre siyahi, yüzde 70'ine göre Yahudi ve yüzde 79'una göre Asyalı olmak, 30 yıl öncesine kıyasla daha kolay.

MÜSLÜMANLAR RADİKAL İSLAMCILIĞIN BİRİNCİ MAĞDURLARIDIR

Irkçılık algısındaki artış birinci derecede Müslümanları ilgilendiriyor. Licra Başkanı Alain Jakubowicz,  açık bir şekilde Fransa'da yaşamın daha zorlaştığı azınlığın Magreb kökenliler olduğunu belirterek, bunun da 11 Eylül olayları (İkiz Kulelere saldırı) ve İslami bir azınlığın üstlendiği "terörizmin"  sonuçları olduğuna dikkat çekti.  Jakubowicz, "Fransa'da Müslümanlar radikal İslamcılığın birinci mağdurlarıdırlar" dedi. 

IRKÇILIK KARŞITI DERNEKLERE GÜVEN AZALDI

Ankette ayrıca, Fransızların yüzde 55'i ırkçılık karşıtı derneklerin rolünün "önemli" olduğunu söyleseler de yüzde 74'ü onları tanımakta zorlandıklarını, yüzde 86'sı eylemleri ile ilgilenmediklerini, yüzde 70'i ise bu dernekleri "etkili görmediklerini" belirtiyor. 

Vatandaşların bu tepkisinin ciddi bir mesaj olduğunu ifade eden Jakbowicz, "1980'li yıllarda, kentte akşam yemeklerinin kralları gibiydik. Bugün toplumun parasını emen, gerçeklikten kopuk, özgürlük düşmanı dernekler efsanesi var" dedi. 

Derneklerin de hatalar yaptığını sözlerine ekleyen Licra Başkanı, 1980'li yılların okuması üzerine tıkanıp kalındığını belirterek, ırkçılar ve antisemitlerin hem özde hem de biçimde değiştirdiğini kaydetti.  

Jakbowicz, "Dernekler ayrıca militanlık krizi ve toplumun kendi üzerine kapanmasından etkileniyor" diyerek, bu anketin dernekleri yeniden harekete geçirmesi temennisinde bulundu.