Fransa'da 'Suriyeli mülteci' çıkmazı

Fransa'da 'Suriyeli mülteci' çıkmazı

Fransa'dan İngiltere'ye geçmek için Çarşamba gününden bu yana kuzeydeki Calais şehrinde feribot terminali geçidini işgal eden Suriyeli mülteciler konusunda Fransız iltica politikası sert eleştirilere konu oluyor. Fransız yetkililer çıkmazdan kurtulmak için 60 eylemciye iltica edebilecekleri önerisini götürdü.

Calais Valisi Denis Robin, ülkelerindeki savaştan kaçan ve oturum izinleri olmayan Suriyelilerin bulundukları yerde iltica talebinde bulunabileceklerini söyledi. Vali, "Onları Fransa'ya yerleşmeye değil, Fransa'daki durumlarını düzenlemeye (resmi oturum izni) teşvik ediyorum" dedi.

"Onların  İngiltere'ye gidişleri konusunda karar veremeyiz" diyen Vali, daha sonraki bir açıklamasında İngiliz sınır polisinin üç üyesinin gün içinde Calais'ye gelmesinin beklendiğini söyledi. Vali, "Göçmenlerin arzusu İngiliz makamları ile konuşmaktır" diye ekledi.

POLİSİYE OPERASYON İKİ MÜLTECİ TARAFINDAN DURDURULDU

Suriyeli mülteciler ile Fransız makamları arasında arabulucu rolünü oynayan Katolik Yardım Örgütü'nden Myriam Guerey, "Suriyeliler çok memnun oldu. Sesleri duyuldu ve İngiliz makamları ile ilk teması kurabilecekler" diye belirtti.

Fransız makamlarının Suriyelilerin iltica edebilecekleri önerisi, feribot terminali geçidini işgal eden 60 kadar mülteciye yönelik Cuma sabahı polisin müdahale girişimi sonrasında yapıldı. İki Suriyeli'nin komşu bir binaya çıkarak kendilerini atacakları tehdidi ardından polisiye operasyon durdurulmuştu.

'DIŞARIDA KÖPEKLER GİBİ YAŞIYORUZ'

Bu mülteciler bundan yaklaşık bir ay kadar önce Calais'ye geldiler. Daha iyi bir yaşam umuduyla geldikleri yerde de sorunların bir çözüm üretilmeyen mülteciler, Çarşamba günü feribot terminali geçidini işgal ettiler. AFP'ye göre 19 yaşındaki Dera nüfusuna kayıtlı mülteci Tarık, "Fransa'nın insan hakları ülkesi olduğunu düşünüyorduk. Ama dışarıda köpekler gibi yaşıyoruz, polis tarafından kovalanıyoruz, görüyoruz ki hoş gelmedik, peki neden burada bir iltica talebini düşünelim ki?" diyor.

45 yaşındaki Halepli mülteci Zekeriya, "Bizim tercihimiz İngiltere'ye gitmektir zira orada Suriyeliler için iltica prosedürü Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden daha kolaydır" diye ekliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR) tarafından eleştirilen Fransa, Suriyeli mültecilerin iltica taleplerinin kabulünü kolaylaştırmak ve daha fazla Suriyeliyi kendi topraklarında kabul etme konusunda 12 Eylül günü tedbirler alma sözü vermişti.

UNHCR'ye göre yılın başından bu yana 850 Suriyeli Fransa'da iltica talebinde bulundu. UNHCR, Haziran ayında Avrupalılara yaptığı çağrıda 10 bin Suriyeli mülteciyi kabul etmelerini istemişti.

Suriye'ye komşu ülkelere sığınan 2,1 milyon mülteci dikkate alındığında Fransa'nın kabul ettiği mülteci sayısı ve kabul edilmesi istenen rakam çok marjinal duruyor.