Fransa'daki tren kazasında alt yapı hedefte

Fransa'daki tren kazasında alt yapı hedefte

Fransa’nın başkenti Paris yakınında Cuma akşam meydana gelen tren kazasında yeni bilançoya göre 6 kişi hayatını kaybetti, 30 dolayında kişi yaralandı.  Fransa ulusal demiryolları kuruluşu SNFC’ye göre kaza makas manevrasındaki bir parçadan kaynaklandı. 

Paris ile Limoges kenti arasında sefer yapan ve 370 kişiyi taşıyan bir tren Cuma günü saat 17.15’te başkente 40 km uzaklıktaki Brétigny-sur-Orge garında raylardan çıkarak devrildi. Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault tarafından verilen son bilançoya göre 6 kişi öldü, 8’i ağır olmak üzere 30 kişi yaralandı. 

Bir polis kaynağı, trenin bir parçası hareket etmeye devam ederken, diğer parçasının garda devrildiğini belirtti. SNCF patronu Guillaume Pepy, altı vagonun devrildiğini kaydetti. Kaza ardından 300 itfaiyeci, 20 sağlık ekibi ve 8 helikopter olay yerinde harekete geçirildi.  

SNCF’de bir kaynak, “Bir çarpışma değil ve bir hız sorunu değil” dedi. Kaza yapan tren gibi Paris-Limoges arasında durmadan sefer yapan tirenler saatte yaklaşık 150 km hız yapıyor. Kazan yapan trenin 137 km hız ile gitmekte olduğu belirtildi. 

Bugün bir açıklama yapan SNCF, kazanın makas manevrasında yer alan güçsüz bir metal parçadan kaynaklı olduğunu dile getirdi. Sözkonusu metal parça yaklaşık 10 kilo ağırlığında. Şirket, demiryolu ağındaki benzer 5 bin parçanın bugünden itibaren incelenmeye başladığını belirtti. 

Cuma günü akşam saatlerinde olay yerine giden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, kazaya ilişkin üç soruşturma başlatıldığını söylerken, 14 Temmuz ulusal bayramın yasa dönüştüğünü ifade etti. ,

Demiryolu Ulaşımı Yolcuları Derneği (AVUC), trenlerin eski olduğunu belirterek “çöp trenler zamanı” tepkisinde bulundu. AVUC sözcüsü Willy Colin, “Çöp gemiler tanıdık, şimdi çöp trenler zamanı” dedi. 

Rud-Rail sendikası polemiğe girmeyi reddetmekle birlikte, demiryolu sistemi güvenliğinin kötüleştiğini söyledi. Sendika yaptığı yazılı açıklamada, “Yıllardır alt yapı ve yolcu vagonlarının bakımı olayının pazar yasalarına bırakılamayacağını ve eğer güvenliğin bir maliyeti varsa da, bir fiyatı olmayacağına dikkat çekiyoruz” dedi.