Fransa seçimlerinde sağ ve aşırı sağcıların zaferi

Fransa’da dün yapılan il meclisleri seçimlerinde beklendiği gibi iktidardaki sosyalistler ciddi bir darbe alırken, sağ ve aşırı sağ partiler yüzde 60’ın üzerinde oy aldı.

 

Departman adı verilen illeri oluşturan kantonlarda biri kadın iki üyenin belirleneceği seçimlere katılım yüzde 51 ile 2011 yılına oranla kısmende olsa yüksek çıktı.

Gece yarısına kadar 2 bin 54 kantondan sayımı yapılan bin 600 kadar kantonun sonuçlarına göre, muhalefetteki merkez sağ partiler UMP ve UDI adayları birinciliği elde ettiler. Beklenenin aksine aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) birinci parti olmasa da, yüzde 26 civarında oy ile ikinci güç oldu ve bugüne kadar aldıkları en yüksek oy oranlarına ulaştı.

Sayımı yapılan kantonlardan 641’inde Halk Hareketi Birliği (UMP) ve Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) ile müttefiği sağ partilerin adayları 641 kantonda birinci oldular. Diğer sağ adaylar ise 182 kantonda birinciliği elde ettiler. UMP adayları dünkü ilk turda en az 70 kantonu direkt olarak kazandı.

İktidardaki Sosyalist Parti (PS) ve ittifakları 426 kantonda birinciği kazanırken, PS ile ittifak yapmayan diğer sol adaylar 74 kantonda seçimlerin birincisi oldular. Sosyalist Parti’nin yaklaşık 500 kadar kantonda ikinci tura dahi kalamayacağı ortaya çıktı.

Aşırı sağcı ve yabancı karşıtı söylemleriyle bilinen FN’nin adayları ise 233 kantonda ilk sıraya yerleştiler. 2011 yılındaki son seçimlerde sadece 2 il meclis üyesi kazanabilen FN, dünkü ilk tur seçimlerde 4 kantonda seçimleri yüzde 50’yi aşkın oy ile kazanmayı başardı.

Aşırı sağcılar birinci parti olamasalar da, birçok departmanda tüm sol partilerin toplamından daha fazla oy oranına ulaşmayı başardılar. Kuzeydeki ‘Nord’ departmanında bulunan 41 kantondan 37’sinde ikinci tura kalan FN adaylarına karşılık, Sosyalist Parti adayları sadece 13 kantonda ikinci tura kalabildiler. FN daha önce sadece tepki oylarını alabilirken, bu seçimlerde hemen hemen tüm bölgelerde oy almış oldu.

Sosyalist Parti ile ittifak yapmayı reddeden Avrupa Ekoloji Yeşiller (EELV) yüzde 1,9 ile 2011 yılına oranla ciddi oy kaybı yaşadı. EELV, son seçimde yüzde 8,2 oy almıştı.

Sol muhalefetin önde gelen partilerinin oluşturduğu Sol Cephe (Front de Gauche-FG) ise oyların yaklaşık yüzde 6,5’ini alırken, en az 3 kantonda ilk turda seçimleri kazanmayı başardı. FG bileşenlerinden Fransa Komünist Partisi (PCF) ise daha önce yönetimini elinde bulundurduğu Val-de-Marne departmanında ciddi oy kaybına rağmen, birçok kantonda ikinci tura kalmayı başardı.

Dün ilk turu yapılan seçimlerin kesin sonuçlarının bugün yayınlanması bekleniyor. 2 bin 54 kantonun her biri için bu yıl ilk kez ikişer aday seçiliyor. Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için daha önce sayıları 4 binin üzerinde olan kantonların sayısı azaltılırken, adaylar da bir kadın ve bir erkekten oluşuyor.

Seçimlerin ikinci turu için 29 Mart’ta tekrar sandık başına gidilecek.