Fransız vekillerin Şam ziyaretine hükümetten tepki

Fransız bir parlamenter heyetin Şam'ı ziyaret ederek Başar El Esad ile görüşmesi tartışma yarattı. Fransa Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bu ziyareti sert bir dille kınadı.

Fransız bir parlamenter heyetin Şam'ı ziyaret ederek Başar El Esad ile görüşmesi tartışma yarattı. Fransa Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bu ziyareti sert bir dille kınadı.

Dört Fransız parlamenter Salı günü, Suriye'ye ziyarette bulundu. Parlamenterler bunun "özel" bir ziyaret olduğunu açıkladı. Hükümet ziyarete tepki göstererek, parlamenterlerin herhangi bir resmi mesaj götürmediklerini belirtti.

Filipinler'in başkenti Manila'da açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı François Hollande, "Bu girişimi kınıyorum" diyerek, vekillerin 200 bin kişinin ölümüne yol açan en ağır iç savaşlardan birine neden olan bir diktatörle görüştüklerini söyledi.

Başbakan Manuel Valls bugün yaptığı açıklamada, Suriye'ye yapılan ziyareti "sert bir dille" kınadı. Başbakan Valls, Başar El Esad rejiminin Suriye'yi dört yıldır kasıp kavuran savaştaki sorumluluğu göz önüne alındığında bu ziyaretin "ahlaki bir hata" olduğunu söyledi.

BFM TV ve RMC'ye konuşan Başbakan Manuel Valls, vekillerin herhangi bir kişi değil, onbinlerce kişinin ölümünden sorumlu Başar El Esad ile görüşmeye gittiğini belirterek, "Sözkonusu olan sadece bir diyalog değil, buradaki onları onure etmeyen bir davranıştır" dedi.

Şam'a giden heyette UMP milletvekili Jacques Myard, iktidardaki Sosyalist Partili vekil Gérard Bapt, UMP senatörü Jean-Pierre Vial ve merkez sağdan UDI senatörü François Zochetto yer aldı.

Sosyalist Partili vekil, Başar El Esad ile Çarşamba günü yapılan görüşmeye katılmadı.

Sosyalist Parti'nin birinci sekreteri Jean-Christophe Cambadélis, Milletvekili Gérard Bapt hakkında yaptırım uygulama sözü verdi.  Cambadélis, "Bu ziyareti tamamiyle kınıyorum. Başar bir diktatör değil, bir kasaptır" dedi.