Fukuşima, can almaya devam ediyor

Japonya'da yayınlanan bir raporda, 2011'deki Fukuşima nükleer faciası ile bağlantılı ölümlerde geçtiğimiz yıl % 18'lik bir artış yaşandığını bildirildi.

Japonya'da yayınlanan bir raporda, 2011'deki Fukuşima nükleer faciası ile bağlantılı ölümlerde geçtiğimiz yıl % 18'lik bir artış yaşandığını bildirildi.

Salı günü Japonya'da yayınlanan Tokyo Shimbun gazetesinde yer alan rapora göre, Fukushima bölgesinde 2014 yılında toplam 1,232 kişi nükleer faciaya bağlantılı sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.

İlk belirtileri mide bulantısı ve kusma olan nükleer radyasyona maruz kalma, ciddi sağlık problemlerine neden oluyor. Radyasyona maruz kalma ayrıca, kanser, tümör ve genetik bozukluklar gibi başka hastalıkların ortaya çıkma ihtimalini de artırıyor.

9 Mart 2011'de Japonya'nın kuzey kıyısını vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında yaşanan tsunami, Japonya'nın kuzey sahilinde bulunan Fukuşima Nükleer santralinde kazaların yaşanmasına neden olmuş ve kazalar sonrasında pek çok sızıntı meydana gelmişti. Tahrip olan reaktörler o tarihten beri havaya, toprağa ve Pasifik Okyanusu'na radyasyon sızdırmaya devam ediyor.

Fukuşima Nükleer Faciası, 160 bin kişinin tahliye edilmek zorunda kaldığı 1986'daki Chernobyl faciasından bu yana yaşanan en büyük nükleer felaket olarak değerlendiriliyor.

Fukuşima faciasının üzerinden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen 120 bin kişi radyasyon tehlikesi nedeniyle evlerine dönemiyorlar.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, tahrip olan reaktörlerin temizlenmesi için devletin etkin adımlar atacağı vaadinde bulunmuştu.

Fukuşima nükleer santralinin işleticisi olan Tokyo Electric Power Company (TEPCO) ise reaktörlerin temizlenmesi için 150 milyar dolara ve 10 yıllara ihtiyaç olduğunu söylemişti. Rapor ayrıca, hükümeti ve TEPCO'yu da yeterince sorumlu davranmamakla suçluyor.

Fukuşima felaketinin ardından, nükleer santrallerin güvenliği bir kez daha tartışma konusu oldu. Tüm tehlikelerine rağmen şu anda 31 ülkede aktif 437 nükleer reaktör bulunuyor ve 2030 yılında bunlara şu anda inşatları devam eden 164 reaktör daha eklenecek.

Nükleer santraller bugün, dünya enerji ihtiyacının % 5.7'sini, elektrik ihtiyacının ise % 13'ünü karşılıyor.