Germanwings pilotları yeni güvenlik önlemlerine karşı çıkıyor

Germanwings pilotu Andreas Lubitz’in 24 Mart’ta uçağı bilinçli olarak düşürmesi sonrasında Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (AESA) tarafından alınacak yeni önlemlere dair rapor yayınlandı.

Germanwings pilotu Andreas Lubitz’in 24 Mart’ta uçağı bilinçli olarak düşürmesi sonrasında Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (AESA) tarafından alınacak yeni önlemlere dair rapor yayınlandı. Geçtiğimiz ay duyurulan raporda, uçak kabinlerinde ikinci bir pilotun bulunmasının yanı sıra pilotlara uyuşturucu ve alkol testi yapılması öneriliyor.

AESA’nın yaptığı öneriler arasında ayrıca pilotların psikolojik sorunlarına yardım için bir ağ oluşturulması da bulunuyor.

Alman Pilotlar Sendikası (Cockpit)’in ise AESA tarafından sunulan bazı önerilere karşı çıktığı bildiriliyor. Cockpit sözcülerinde Markus Wahl, psikolojik sorunları olan pilotlara destek verilmesinin önemine dikkat çekti.

Ancak sendika uçak kabinlerine ikinci bir pilotun eklenmesi önerisine karşı çıkıyor. Sendika, 24 Mart’ta uçağı düşüren Andreas Lubitz de yedek pilottu ve kabinlere konulacak ikinci kişilerin benzeri bir eyleme başvurmayacaklarının ‘garanti’ olmadığını savunuyor.

Sendika, pilotlara haber verilmeden uyuşturucu ve alkol testi yapılması önerisini de doğru bulmadığını da duyurdu. Cockpit, bu tür önlemin pilotlara yönelik ‘yersiz şüpheleri’ arttıracağına dikkat çekti.

Alman havayolları şirketi Lufthansa’nın kardeş şirketi Germanwings pilotu Andreas Lubitz, Düsseldorf –Barcelona seferi esnasında kullandığı uçağı Fransa üzerinde düşürmüş, 144 yolcu ve mürettebatın ölümüne yol açmıştı. Psikolojik sorunları olan 28 yaşındaki Lubitz’in yardımcısı olduğu pilotun kabinden çıkışını beklediği ve sonrasında kabini kilitleyerek uçağı düşürdüğü anlaşılmıştı.