Google, Facebook ve Skype serverlerinde FBI dolaşıyor

Google, Facebook ve Skype serverlerinde FBI dolaşıyor

"Washington Post" ve  "Guardian" gazeteleri, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile FBI’ın dokuz büyük Amerikan internet devinin serverlerine girebildiğini ortaya çıkardı. Microsoft, Yahoo!, Google ve Facebook gibi sitelerin serverlerine giren FBI, böylece yabancıların faaliyetlerini izleyebiliyor.

"Washington Post"a eski bir istihbarat görevlisi, NSA ile internet şirketleri arasındaki ortaklığı gösteren belgeler verdi.  “PRISM” kod adlı program 2007’de hayata geçirilmiş. Bununla NSA bir portal yolu ile şirketlerin serverlerine bağlanarak “yurtdışındaki” kullanıcıların bilgilerine bakabiliyor. 

Amerikan yasası, mahkeme kararı olmadan kendi vatandaşlarını izlemesini engelliyor. Ancak ABD dışında bulunanlar bu korumadan yararlanamıyor ve “yasal” bir şekilde her an casusluğa maruz kalabiliyor.

SKYPE’I CANLI İZLİYORLAR

Microsoft, Yahoo!, Google ve Facebook’un yanısıra Skype, AOL, YouTube, Apple ve PalTalk da bu sisteme katılıyor. Dropbox isimli dosya paylaşım ağının da yakında sisteme ekleneceği belirtiliyor.

Guardian gazetesi de NSA’nın maillere, video ve sesli sohbetlere, videolara, fotoğraflara, Skype gibi sohbet alanlarına, dosya transferlerine, sosyal ağ detayları ve daha fazlasına erişebildiğini yazdı. Yine gazeteye göre Skype üzeri iletişim canlı olarak izlenebiliyor.

Bu casusluk yetkisi, George W. Bush döneminde bir yasa ile verildi. Barack Obama ise Aralık 2012’de yasayı yeniledi ve onayladı.